StoryEditor

Štefanov o imunitu zatiaľ nepríde

22.03.2011, 23:00
Autor:
mrmr

Jeden z tvorcov nástenkového tendra Igor Štefanov z SNS sa o svoju poslaneckú stoličku zatiaľ nemusí báť. O zbavení jeho imunity kvôli podozreniu z machinácie pri verejnom obstarávaní poslanci tak skoro nerozhodnú.

Generálna prokuratúra totiž o jej zbavenie zatiaľ ani nepožiadala. "Generálnej prokuratúre bol doručený kompletný spisový materiál spolu s podnetom na zbavenie imunity poslanca I. Š. len včera (pondelok, pozn. red.)," potvrdil nám hovorca prokuratúry Vladimír Ferko. Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý teraz musí celý spis preštudovať a posúdiť aj dôvody na zbavenie imunity poslanca. "Môže a nemusí podnet do Národnej rady podať," uviedol Ferko.

Štefanov pôsobil v čase podpisu kontroverznej zmluvy s konzorciom firiem blízkym predsedovi SNS Jánovi Slotovi na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja ako riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja. Bol tiež členom výberovej komisie a podpisoval aj faktúry týkajúce sa zmluvy. Po odvolaní ministra výstavby Mariana Januška z SNS nastúpil Štefanov na jeho miesto, expremiér Robert Fico (Smer-SD) nechal pre tender odvolať aj jeho. V prípade vydania Štefanova na vyšetrovanie v tej istej kauze však Smer jednoznačné stanovisko doteraz nezaujal a vyčkáva. "Uvidíme, ako sa zachová prokuratúra," reagoval pre HN podpredseda Smeru Robert Kaliňák na otázku, či zahlasujú za zbavenie imunity svojho bývalého ministra.

Trestnému stíhaniu sa už určite nevyhne Janušek, ktorý zmluvu ako minister podpísal. Podľa našich informácií dozorujúca prokurátorka špeciálnej prokuratúry už súhlasila so vznesením obvinenia, ktoré vydal vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii. Rovnako čaká súd aj dvoch bývalých zamestnancov rezortu Radoslava B. a Tomáša L. Druhý pracoval ešte do minulého týždňa pre rezort pôdohospodárstva, Zsolt Simon ho po prevalení kauzy postavil mimo štátnej služby. Podobný osud čaká aj obvinenú Zdenku K., ktorá pracuje pre Úrad pre verejné obstarávanie ako školiteľka a v prípade mala na starosti samotný tender. "Úrad požiadal ministerstvo vnútra o poskytnutie informácie o potvrdení identifikácie osoby, aby mohol ďalej vo veci konať. Ak úrad dostane požadované informácie, bude postupovať v zmysle nariadení zákona o verejnom obstarávaní, ktoré upravujú vyčiarknutie zo zoznamu odborne spôsobilých osôb," povedal hovorca úradu Branislav Zvara.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 10:19