StoryEditor

KDH si pri zmenách na receptoch odporuje

05.08.2010, 00:00

Avizované zmeny v predpisovaní liekov narážajú na odpor v samotnom KDH. V domovskej strane ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika nevládne jednotný názor na to, či by mali pacientom lekári predpisovať na recept len účinnú látku alebo názov lieku.

So zmenou pri predpisovaní nesúhlasí Mária Sabolová, dlhoročná expertka strany na zdravotníctvo. "Som presvedčená, že je to vec na diskusiu, do akej miery a ktoré lieky môžeme nechať na výber pacienta v lekárni," avizuje stranícka kolegyňa Uhliarika. Podľa nej nie sú občania na takúto zmenu pripravení -- nevedia sa orientovať ani podľa ceny liekov, ani podľa možných vedľajších účinkov. Okrem toho, ako dodáva, za zdravotný stav pacienta je zodpovedný lekár. "Preto sa ani bývalým ministrom Rudolfovi Zajacovi a Ivanovi Valentovičovi nepodarilo presunúť to len na výber pacienta v lekárni."

Koaličný partner a expert SDKÚ na zdravotníctvo Viliam Novotný je však presvedčený, že táto zmena je dobrá a pomôže ušetriť peniaze samotným pacientom aj celému zdravotníctvu. Zásadné nie nehovorí ani opozícia. "Možné je to zaviesť, otázne je, ako sa k tomu postavia lekári, či to nebudú brať ako dehonestáciu ich stavu," reagoval poslanec Smeru Jozef Valocký.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:09