StoryEditor

Trnka odobril Ficov lov na "zbohatlíkov"

06.01.2010, 18:00
Večný kritik zákona o preukazovaní pôvodu majetku hovorí, že verziu z dielne premiéra by prokuratúra vedela realizovať (na snímke generálny prokurátor Dobroslav Trnka).

Za skúmanie podozrivých majetkov podľa predstáv premiéra Roberta Fica sa postavil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Práve prokurátori budú dôležitými ľuďmi pri love na nelegálne získané majetky „zbohatlíkov“.

Trnka, ktorý sa v minulosti skôr prikláňal k názoru, že zákon o preukazovaní pôvodu majetku nepotrebujeme, označil Ficov návrh za veľmi dobrý. „Je to spracované na takej úrovni, že je to podľa predstáv prokuratúry. Prokuratúra by ho vedela za takýchto podmienok realizovať,“ povedal pre HN šéf prokurátorov Trnka. Tvrdí, že zmenou Ústavy SR, ktorú  Fico navrhuje ako prvý krok, sa dosiahne „ústavnosť“ tohto zákona. „S kolegami sme si ho prešli a je vykonateľný.

Zákon, ktorý už raz parlament v roku 2005 schválil, bol vyhlásený Ústavným súdom SR za protiústavný. Dôvodom bolo najmä to, že dôkazné bremeno zostávalo na podozrivom a nie na trestných orgánoch a tiež retroaktivita.

Petríkovej zostal rešpekt
Pýtali sme sa Ústavného súdu, či navrhovanou Ficovou zmenou ústavy a následným prijatím zákona nejde o obchádzanie rozhodnutia súdu. Ten sa však k návrhom vyjadrovať nechce. „Nakoľko je súdna kontrola ústavnosti akéhokoľvek zákona vykonávaná ex post, považujeme otázku adresovanú Ústavnému súdu SR za predčasnú,“ povedala HN riaditeľka kancelárie predsedníčky Ústavného súdu Ľubica Mackovičová.

Fico prišiel s návrhom na skúmanie legálnosti veľkých majetkov päť mesiacov pred parlamentnými voľbami, čo kritizuje opozícia. Ale tiež v čase, keď má ministerstvo spravodlivosti Viery Petríkovej (za ĽS-HZDS) na stole legislatívny zámer na riešenie toho istého problému. Túto úlohu dostalo pred časom práve od Fica. Rezort na ňom robil už rok. Napriek tomu im neprekáža, že návrh priniesol samotný Fico. „Ministerstvo spravodlivosti plne rešpektuje iniciatívu predsedu vlády,“ reagoval stručne hovorca Michal Jurči.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:12