StoryEditor

Figeľ povedal Ficovi jasné "nie"

24.05.2010, 19:24
KDH doteraz pripúšťalo spoluprácu so Smerom, no dnes vyhlásilo, že Smer sa pre nich "diskvalifikoval".

Šéf KDH Ján Figeľ definitívne odmietol akúkoľvek povolebnú spoluprácu so stranou Roberta Fica. Kresťanskí demokrati sa včera na rokovaní predsedníctva dohodli, že so Smerom-SD si po parlamentných voľbách ani nesadnú za rokovací stôl.

KDH doteraz v krajnom prípade pripúšťalo koalíciu so Smerom. Figeľ túto spoluprácu vo volebnom rozhovore pre HN podmienil výsledkom volieb - „ak občania rozhodnú, že bez Smeru sa vláda nedá zostaviť". Krátko nato však už bola situácia iná.

Fico reagoval ostro
KDH je tak po SDKÚ a SaS treťou stredo-pravou stranou, ktorá Ficovi a jeho strane povedala jasné „nie". „Strana Smer-SD sa diskvalifikuje z povolebnej spolupráce, ktorú KDH ako krajné riešenie vo forme širokej vyváženej koalície doteraz pripúšťalo," vyhlásil po rokovaní predsedníctva Figeľ. Ako hlavné dôvody uviedol podozrenia z podplácania a nejasnosti okolo sponzorov.

Premiér a predseda Smeru Fico reagoval na postoj kresťanských demokratov pomerne ostro. „Smer-SD berie na vedomie, že farizejské KDH sa prihlásilo k zlepencu antisociálnej a skorumpovanej SDKÚ, protislovenskej SMK a tiež SaS, podporujúcej legalizáciu marihuany a homosexuálne manželstvá," odkázal po hovorkyni strany Kataríne Kližanovej Rýsovej šéf Fico.

Radičová vidí šance opozície
Figeľ s ostatnými členmi predsedníctva KDH sa neplánujú po voľbách ani stretnúť so Smerom. Ten ako najpravdepodobnejší víťaz volieb bude pozývať jednotlivé strany na rokovanie o budúcej vláde. Fico odkázal, že vidí budúcnosť Slovenskej republiky v silnej sociálnej a slovenskej vláde. S kým ju však mieni vytvoriť, nekonkretizoval. 


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:37