StoryEditor

Do you speak English? Poslanci v teste HN obstáli

12.12.2010, 23:00
Autor:
mašmaš

"My sa nemusíme testovať. My sme národniari. Na slovensku po slovensky!“ Takto reagoval podpredseda SNS Rafael Rafaj na iniciatívu HN, ktoré testovali poslancov z angličtiny. Práve oni by totiž zajtra mali rozhodnúť, či angličtina na školách bude povinná.

S krátkym testom na základnej úrovni sme oslovili zástupcu každého poslaneckého klubu v parlamente - odmietlo len SNS. Tí, ktorí boli ochotní odpovedať, obstáli - Jana Žitňanská (KDH), Martin Poliačik (SaS) a Ivan Švejna (Most-Híd) boli bezchybní, Andrej Kolesík (Smer-SD) a Martin Fedor (SDKÚ-DS) sa pomýlili len raz. "Angličtinu som sa učil v škole, študoval som postgraduálne v Írsku, absolvoval som rôzne kurzy, keď som sa pripravoval na politickú dráhu,“ hovorí exminister obrany Fedor. Dnes už podľa neho angličtina nie je pridanou hodnotou, ale samozrejmosťou.

So zákonom, ktorý zavádza povinnú angličtinu, nesúhlasí opozícia. "My sme za slobodnú voľbu. Žiadna norma EÚ nehovorí, že práve angličtina je jazyk, ktorý by mal byť povinný,“ tvrdí exminister školstva Ján Mikolaj (SNS). Skeptici sa nájdu aj v koalícii. "Angličtina by nemala byť povinná,“ hovorí aj Švejna z Mostu. Je však za to, aby rodičia vo vlastnom záujme svojim deťom vyberali práve tento jazyk.

Zo zákona pritom jasne nevyplýva, od ktorého ročníka budú deti na hodinách povinne "spíkovať“. Tento presný údaj sa doplní do štátneho vzdelávacieho programu. "V tejto chvíli je predčasné povedať, či to bude prvý, tretí alebo iný ročník. Najprv musí prebehnúť diskusia s odbornou verejnosťou,“ hovorí pre HN hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:30