StoryEditor

Prieskum HN: Volím Sulíka, ale nie v júni

05.04.2010, 19:21
Najviac pevne rozhodnutých voličov má KDH, naopak, najmenej SaS. Iba sedem z desiatich jej voličov si je dnes istých, že by jej odovzdali svoj hlas vo voľbách. Ukázal to exkluzívny prieskum agentúry Focus pre HN.

KDH: Sme najslušnejší
„KDH má svoje pevné jadro voličov, sú to voliči starší, disciplinovaní, volia stranu už dlhé roky,“ vysvetľuje silné väzby voličov kresťanských demokratov sociológ Ivan Dianiška. Starší ľudia všeobecne ostávajú verní svojmu politickému presvedčeniu, čo je podľa odborníka dané stabilizáciou názoru a stúpajúcim vekom.

Tiež slušnosť a málo vnútrostraníckych turbulencií považuje podpredsedníčka KDH Mária Sabolová za dôležité aspekty pre vernosť ich voličov. „Sme strana bez korupčných škandálov. Lebo sme po tých dvadsiatich rokoch najslušnejšou stranou, my nemáme ľudí, ktorí urážajú ľudskosť.“ Kresťanskí demokrati sú na politickej scéne už dvadsať rokov a na čele s predsedom Jánom Figeľom dosahujú v prieskumoch strán preferencie okolo 12 percent, čo je najviac za posledné roky.

Maďari v „závese“
Hneď v závese za KDH sú maďarské strany SMK a Most-Híd. Veľká väčšina ich voličov je tiež pevne rozhodnutá dať hlas práve im a sociológ ako dôvod vidí národnostnú príslušnosť. „Po tom, čo SMK opustila Bugárove krídlo, ostali jej voliči, ktorí považujú SMK za tú skutočnú reprezentantku záujmov maďarskej menšiny,“ tvrdí Dianiška. Tí ostatní, naopak, veria viac Mostu. „V Moste je tiež veľká časť voličov maďarskej národnosti a tí si myslia, že táto strana je lepšou alternatívou ako SMK.“


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:06