StoryEditor

Minister upratuje vo Všeobecnej

04.08.2010, 18:00
Na mimoriadnom valnom zhromaždení bude dnes odvolané celé vedenie štátnej poisťovne.

Najväčšia zdravotná poisťovňa na trhu patriaca štátu – Všeobecná zdravotná poisťovňa – bude mať nové vedenie. Ivan Uhliarik (KDH), ktorého ministerstvo zdravotníctva je jediným akcionárom, dnes na mimoriadnom valnom zhromaždení odvolá súčasnú generálnu riaditeľku a predsedníčku predstavenstva Zuzanu Zvolenskú. Tá poisťovni šéfovala od marca 2008.
Informáciu HN potvrdil zdroj z prostredia koalície, ale aj samotný minister.

Zlé hospodárenie poisťovne
Jedným z kandidátov na Zvolenskej miesto je podľa našich informácií Miroslav Žilinek, ktorý v poisťovni už v minulosti pôsobil ako riaditeľ sekcie ekonomiky a člen predstavenstva. Žilinek nie je v zdravotníctve neznámy. Ide o topmanažéra, ktorý má za sebou pôsobenie vo viacerých zdravotných poisťovniach, kde na rôznych pozíciách pracuje už od roku 1996.
Minister sa k jeho menu nechcel včera vyjadrovať. Zmenu vo vedení Všeobecnej potvrdil. „Robíme to pre to, aby sme mohli čím skôr začať pracovať na Všeobecnej zdravotnej poisťovni, respektíve hĺbkovej analýze stavu,“ uviedol. Zároveň potvrdil, že bude odvolané celé predstavenstvo. Uhliarik poisťovni vyčítal, že nezvládla spájanie dvoch štátnych poisťovní. „Zlúčenie Všeobecnej a Spoločnej zdravotnej poisťovne neprinieslo také žiaduce úspory, ako by sme chceli. Úspory tam sú. Toto nebolo zvládnuté a budeme na tom intenzívne robiť,“ uviedol. Naznačil, že za zlou finančnou situáciou Všeobecnej stoja politické rozhodnutia minulej vlády.

Pacient a štát. Minister zdravotníctva a podpredseda KDH Ivan Uhliarik v rozhovore pre HN: 

Od nástupu do funkcie hovoríte o základnom balíku zdravotnej starostlivosti, ktorý má pacientovi preplácať zdravotná poisťovňa. Za čo si budú ľudia priplácať?
Dnes máte na základe ústavy definovanú zdravotnú starostlivosť, ale nikde nie je napísané, dokedy a v akom rozsahu. Stáva sa, že v jednom meste dostanete úplne inú liečbu ako v inom mieste. Základný balík definovaný nie je. Takisto ako časový štandard.


Ako to chcete zmeniť?
Kým to nedefinujeme, napríklad v prípade operácie bedrového kĺbu sa stane, že niekto, kto má nejakého známeho, je odoperovaný skôr ako niekto, kto nemá takých známych. My keď to nemáme definované, pacienti čakajú dlho na zoznamoch. Základný balík chceme urobiť preto, aby bol definovaný základný štandard, čo má pacient žiadať a čo mu musí lekár poskytnúť a dokedy.


Čo by malo byť v základnom balíku?
Jednotlivé krajiny, Holandsko, Anglicko, majú iný základný balík zdravotnej starostlivosti. Slovensko nemôže prebrať iný model a povedať, že v Holandsku si platí pacient prvú antibiotickú liečbu sám, ale chronický pacient nie. Je to logické, keď je niekto celý rok zdravý a raz ochorie, môže si dovoliť platiť raz to antibiotikum. Ale je to v Holandsku. My musíme doma začať diskusiu, či sú pacienti schopní to financovať. 


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:49