StoryEditor

Exšéf SIS Pčolinský mal návštevu vo väzbe: Schudol desať kíl a zostarol o päť rokov

22.06.2021, 20:00
Poslanec Sme rodina Peter Pčolinský v rozhovore pre HN povedal, že bývalý námestník tajnej služby Boris Beňa obetoval nevinného.

Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský je od marca väzobne stíhaný. Obvinený je z prijímania úplatku od podnikateľa Zoroslava Kollára. Vypovedajú proti nemu dvaja kajúcnici – Boris Beňa, už právoplatne odsúdený, a Ľudovít Makó.

Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku. Súd mu navyše rozšíril dôvody väzby o takzvanú preventívnu. V parlamente minulý týždeň odvolávali ministra Romana Mikulca aj pre podozrenie, že vyšetrovatelia manipulujú s dôkazmi.

O tých vypovedá nielen obvinený Pčolinský, ale aj správa SIS, ktorá nedávno odznela v parlamente. Na túto, ale i iné témy sa HN rozprávali s bratom exšéfa tajných a poslancom Petrom Pčolinským.

Na úvod nášho stretnutia ste mi povedali, že ste práve navštívili brata Vladimíra vo väzbe. V akej je fyzickej a psychickej kondícii?
Schudol asi desať kíl, zostarol minimálne o päť rokov. Má sa primerane prostrediu, ale relatívne je v normálnej psychickej a fyzickej kondícii. Strávili sme spolu dve hodiny.

To bola vaša prvá návšteva?
Nie, už druhá. Záleží podľa rozhodnutia OČTK. Vlado si podal žiadosť a oni mu vyhoveli. Je to však čisto na rozhodnutí vyšetrovateľa.

A bola za ním aj manželka, poslankyňa Pčolinská?
Áno, bola s nami aj Adriána, moji bratia a mama, teda piati naraz. Nedá sa prísť osobitne, všetci sme museli byť spolu natlačení ako sardinky, je to miestnosť dva krát jeden meter, sklo a za ním bol Vlado. Prítomný bol aj operatívec z NAKA.

A boli aj nejaké silné emócie?
Nie. Pristupujeme k veciam racionálne.

Vráťme sa o pár mesiacov späť. Čo ste si pomysleli, keď ste sa dozvedeli, že námestníka SIS Borisa Beňu zadržala NAKA a obvinila ho z korupcie? Podľa obvinenia mal zobrať peniaze od podnikateľa Zoroslava Kollára.

(Dlhšie rozmýšľa.) Čo som si pomyslel? Viete čo, asi nič, nič pozitívne ani negatívne.

Neboli ste prekvapený?

Nespomínam si, že by som mal pri tejto informácii nejakú emóciu.

Aké ste mali vzťahy s Beňom? Poznali ste sa?

Stretol som ho párkrát v živote, keď sedel s mojím bratom. Pozdravili sme sa, ale nechodili sme spolu na pivo.

A váš brat Vladimír s ním mal aký vzťah?

To neviem presne povedať, nesedel som pri nich, keď spolu komunikovali. Myslím si, že ich vzťah bol pracovný. Ale určite aj priateľský, no neviem posúdiť, do akej miery.

Boris Beňa po odchode Šafárika povýšil u vášho brata na prvého námestníka SIS. Zrejme si dôverovali, nemyslíte?

Nemáte správnu informáciu. Pokiaľ viem, aj z medializovaných informácií v minulosti, bol prvým námestníkom už za čias pána Šafárika.

Ja mám zas informáciu, že ho povýšil Pčolinsk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-12 18:12:37 - Feat.: 0 - Title: Obvinený exšéf SIS Pčolinský požiada, aby jeho prípad prevzala generálna prokuratúra 02 - Modified: 2021-05-26 15:14:14 - Feat.: 0 - Title: Väznený Pčolinský do parlamentu nepríde, prokurátor nevyhovel žiadosti 03 - Modified: 2021-06-08 12:19:11 - Feat.: 0 - Title: Dvaja Kollárovi poslanci budú hlasovať za odvolanie Mikulca. Hovoria o totálnom rozvrate v polícii
01 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 04 - Modified: 2024-04-05 12:24:58 - Feat.: - Title: Keď Slovensko je pre teba nekonečné pieskovisko 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Na Facebooku draží investičné zlato. Kde Pčolinský pracuje a z čoho žije? Neobťažujte ma, už nie som politik
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:14