StoryEditor

S Ficom už hlasoval aj Bugár

13.02.2011, 23:00
Autor:
mmmm

Hlasovanie so Smerom má na konte aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý vyzval SaS a KDH, aby riešili svojich poslancov Igora Matoviča a Radoslava Procházku za spojenectvo so stranou Roberta Fica.

Pomoc s Lisabonom
Kým ich hlasy pre návrh zákona o štátnom občianstve od Smeru považuje za problém, svoju niekdajšiu spoluprácu s Ficom obhajuje. Najvýraznejšie mu pomohol v roku 2008, keď bol Fico vo funkcii premiéra a v parlamente nemal dosť hlasov na schválenie Lisabonskej zmluvy. Bugár vtedy ešte pôsobil v SMK, ktorá s vtedajšími opozičnými stranami SDKÚ-DS a KDH odmietali zmluvu podporiť, kým Fico neurobí ústupky v kontroverznom návrhu tlačového zákona. Hoci tlačový zákon presadil bez opozičných požiadaviek, SMK zrazu prešla na stranu Fica a Lisabon umožnila schváliť. Ruku zdvihol aj Bugár.

"Tichý spoločník" bývalej koalície
Bugárovi partneri SDKÚ a KDH vtedy hovorili o zrade a SMK vylúčili z opozičnej spolupráce. "SMK zlyhala v kľúčovom zápase tohto volebného obdobia," povedal v apríli 2008 šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Pre Pavla Hrušovského (KDH) sa stala SMK tichým spoločníkom vládnej koalície Smer-HZDS-SNS.

Bugár dnes tvrdí, že jeho hlasovanie so Smerom nemožno porovnávať s postojom Matoviča a Procházku. "Nesplnili jeden bod programového vyhlásenia vlády. Kde sme mali my ako opozícia v programe, že nepodporíme Lisabonskú zmluvu?" uviedol Bugár.

Po Bugárovej výzve SaS minulý týždeň vylúčila Matoviča z poslaneckého klubu. KDH odmietlo Procházku pokarhať.
Poslanec za KDH Július Brocka si myslí, že Bugár koná neuvážene. "Ak by sme tlačili na pílu a iba zotínali hlavy, v parlamente rýchlo stratíme väčšinu. Aj s ohľadom na minulosť by nemal pán Bugár dramatizovať," reagoval Brocka.

Hlasy pre Fica omylom?
Počas vlády Ivety Radičovej opozičnému Smeru vlani v októbri vyšiel pokus stopnúť novelu zákona o sociálnych službách vďaka šiestim poslancom za Most-Híd. Ministrovi práce Jozefovi Mihálovi (SaS) tvrdili, že nešlo o úmysel, ale omyl. Most našiel cestu k Smeru aj v komunálnych voľbách. V Košiciach podporil Ficovho kandidáta Richarda Rašiho, ktorý sa stal novým primátorom mesta.
 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:04