StoryEditor

"Už sa možno nevrátim, ale voliť budem"

04.06.2010, 00:00

Je mladá, múdra a šikovná, žije v slnečnom Taliansku, ale aj tak jej záleží na rodnej krajine a na tom, kto jej bude vládnuť ďalšie štyri roky. Reč je o 23-ročnej Tatiane, ktorá už dva roky prebýva v talianskom Toskánsku a študuje manažment na univerzite. Aj napriek tomu, že vážne uvažuje o tom, že ostane žiť na juhu Európy, je zatiaľ štátnou občiankou Slovenska a chce prispieť svojím hlasom k zloženiu budúcej vlády.

"Aj keď žijem v zahraničí, správy zo Slovenska vnímam. Záleží mi na budúcnosti našej malej krajiny," povedala pre HN Tatiana. Na politikoch a stranách jej prekáža najmä to, že nehovoria o jasných víziách, kam sa má naša krajina uberať. "Väčšinou sa diskutuje len o momentálnych problémoch a vlády robia často rozhodnutia z hľadiska časového horizontu zhruba päť rokov." Svoj hlas, ktorý dala opozičnej SDKÚ-DS, už poslala poštou na Slovensko.

Zahraniční Slováci chcú pravicu
Zahraniční Slováci volia prevažne pravicu. Vyplynulo to z "miniprieskumu" HN. Okrem Tatiany v Taliansku sme oslovili niekoľkých ďalších zahraničných Slovákov. Všetci sa chcú zúčastniť na parlamentných voľbách aspoň na diaľku, lebo raz sa sem chcú vrátiť alebo im záleží na tom, v akej krajine žije ich rodina. "Raz sa možno vrátim a chcem, aby na Slovensku bola pozitívnejšia situácia, aby sa ľudia zaujímali o veci verejné," vysvetlil nám Maroš.

Žije šesť rokov v Írsku a bol aj prezidentom Slovenského centra. Stále preň pracuje, a preto pozná politické "nálady" viacerých Slovákov, ktorí tam žijú. Tvrdí, že ktosi mu povedal: Kým sú ľudia mladí, volia ľavicu, čím sú starší, tým sa viac stávajú pravicovými. Na Slovensku je to podľa neho presne naopak. "No tu v Írsku medzi Slovákmi nie. Systém života, s ktorým sa tu stretávame, je skôr pravicový." Maroš priblížil, že na Slovensku sa viacerí spoliehajú na starostlivosť štátu, v Írsku je to tak, že štát dá každému svätý pokoj a každý sa stará sám o seba.

Aj 25-ročný Róbert, ktorý študoval v Českej republike, našiel si tam prácu v oblasti IT a žije tam šiesty rok, bude voliť. Poštou pošle svoj hlas zrejme SNS. Chce, aby sa o Slovensku ako o samostatnej krajine vedelo v celej Európskej únii. "Stále som v zahraničí, aj preto mi viac imponujú strany, ktoré sa snažia prezentovať Slovensko." Hovorí, že aj keď niektoré výroky lídra národniarov Jána Slotu sú mu nie po chuti, chce jednoducho voliť stranu, ktorá sa o jeho domovinu "stará".

Nevolíš? Nenadávaj!
V ďalekom a pre nás exotickom Japonsku žije a pracuje 30-ročná Juliana. Ostane tam ešte minimálne tri roky, čiže novú vládu si príliš "neužije". Mladá žena neprezradila presne, koho bude voliť. V politike jej však chýbajú nové tváre.

Jej hlas už leteckou poštou putuje na Slovensko. "Volila som preto, lebo si myslím, že by to mala byť povinnosť každého občana. Kto nevolí, nemal by potom nadávať." Juliane záleží na rodnej krajine aj preto, lebo tu žije jej rodina a známi. "Hlas je zaslaný, uvidíme, čo sa z toho vykľuje tentoraz," uzatvára na odľahčenie Slovenka žijúca v Tokiu.


Koľkí budú voliť z cudziny
-- o možnosť voliť zo zahraničia požiadalo 6390 ľudí, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku, ale žijú v zahraničí, a 568, ktorí nemajú na Slovensku trvalý pobyt    
-- zo zahraničia sa volí poštou, obálka musí prísť v posledný pracovný deň pred voľbami (t. j. v piatok 11. júna)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:17