StoryEditor

Testujeme politikov: "Šéf Ústavného súdu? Počkajte... Neviem"

26.05.2010, 00:00
Nepoznáte meno európskeho prezidenta alebo šéfky Ústavného súdu? Neviete, koľko je životné minimum? Hanbiť sa nemusíte - nevedia to ani mnohí tí, ktorí sa uchádzajú o vaše hlasy v júnových parlamentných voľbách.

"Každý, kto kandiduje na zvoliteľnom mieste do parlamentu, by sa nemal dať zaskočiť elementárnymi otázkami o Slovensku či EÚ,“ hovorí politológ Pavol Marchevský. Dodáva, že poslanci majú vytvorené v parlamente veľmi dobré podmienky na to, aby sa vzdelávali a získavali informácie o dianí doma aj vo svete.

Barroso? Poliak?
HN si otestovali osem náhodne vybraných kandidátov z ôsmich politických strán, ktoré majú najväčšie šance dostať sa do parlamentu. Väčšina z nich pôsobí v Národnej rade či vo vedení ministerstiev už dnes. Zisťovali sme, aký majú prehľad o základných ekonomických číslach, či poznajú ľudí na významných postoch alebo základné informácie o svojej strane.

Prezidenta únie si najčastejšie kandidáti na zákonodarcov mýlili s predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom, ale aj s Poliakom Jerzy Buzekom, ktorý je predsedom Európskeho parlamentu. Z domácich otázok niektorých zaskočila aj tá, kto je predsedom Ústavného súdu SR. "Neviem si spomenúť na jej meno, ale viem, ako sa volala za slobodna,“ reagoval na otázku kandidát a podpredseda SMK Gyula Bárdos. No napokon si spomenul, že je to Ivetta Macejková, ktorá je vo funkcii od februára 2007. Jej meno nevedela ani päťka na kandidátke SNS Dušan Švantner, predseda a líder kandidátky SaS Richard Sulík a tiež poslanec Jozef Burian (Smer-SD). "Poznať meno predsedníčky Ústavného súdu je psou povinnosťou, pretože je kľúčovou osobou v rámci najvyšších činiteľov a nepriamo vstupuje do diania a do legislatívy,“ konštatoval analytik Marchevský.

Konverzný kurz zvládli takmer všetci, problémom nebola ani aktuálna miera nezamestnanosti, horšie to už bolo s výškou životného minima. Presne tento údaj nevedel ani predseda parlamentného finančného výboru Burian. A otázka prekvapila aj štátneho tajomníka ministerstva školstva Jozefa Habánika (ĽS-HZDS). "Výška životného minima? To ste ma zaskočili.“ No nakoniec odhadol sumu okolo 160 eur, takže sa "sekol“ približne o 25. Analytik Pavol Kárász nevyžaduje od politikov úplne presné čísla. Tvrdí, že podstatné je, aby sa v nich orientovali aspoň zhruba. "V obraze by mali byť a tie údaje sú aspoň približné. No až tak to nevypovedá o tom, či sú kvalitní odborníci alebo nie, či sú na svojom mieste.“ Podľa Kárásza je dôležitejšie, ako vedia myšlienky kombinovať.

Ak nevedeli, priznali to
Viacerých prekvapilo, že sa platí na lekárskej pohotovosti poplatok dve eurá. Ten súčasná vláda ponechala po "búraní“ zdravotníckej reformy z čias vlády Mikuláša Dzurindu. "Ja na pohotovosť nechodím,“ odpovedal Švantner. Najviac opýtaným politikom išla odpoveď o maximálne povolenej rýchlosti v obci a na diaľnici, tam sa nezmýlil ani jeden a odpovedali pohotovo. Ani vymenovať mená prvých troch na kandidátnej listine ich strany nebol žiadny problém.

Všetci politici nemali problém priznať, ak si neboli istí alebo vôbec nevedeli. Politológ Marchevský hovorí, že sa to cení. "Je celkom sympatické aj to, že odpovedali a že si priznali chybu.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:51