StoryEditor

Krajská šéfka SDKÚ ponúka po strate Bratislavy funkciu

Porážka pravice v boji o primátora hlavného mesta má svoju prvú dohru. Krajská šéfka najsilnejšej vládnej strany SDKÚ-DS Lucia Žitňanská (na snímke) ponúkne na krajskej konferencii, ktorá sa uskutoční v januári, svoju funkciu.

Hovorca SDKÚ Michal Lukáč však včera HN potvrdil, že sa o ňu bude vzápätí aj opätovne uchádzať. "V tomto smere zazneli na rokovaní predsedníctva Regionálneho zväzu SDKÚ-DS podporné hlasy, najmä vzhľadom na dobrý výsledok SDKÚ-DS vo voľbách bratislavských starostov a poslancov," dodal Lukáč.

Post primátora Bratislavy však pravica v komunálnych voľbách prvý raz od nežnej revolúcie stratila. Kandidátku pravice Magdu Vášáryovú, ktorú cez krajské primárne stranícke voľby vybrala práve SDKÚ, porazil nezávislý kandidát s podporou opozičného Smeru-SD Milan Ftáčnik. Vládne strany po prehratých voľbách priznali, že výber Vášáryovej ako spoločnej kandidátky vládnych strán bola chyba. Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda ešte počas volebnej sobotnej noci naznačil, že do výberu kandidáta bude chcieť v budúcnosti hovoriť aj vedenie strany. Preto chce meniť stanovy. "Je celkom možné, že sa dohodneme, že istá spoluúčasť centra na rozhodovaní základných organizácií možno bude."
Žitňanská zastáva okrem šéfky krajskej SDKÚ aj ďalšie funkcie: ministerky spravodlivosti a podpredsedníčky strany.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:50