StoryEditor

Čaplovič zrušil Interblue emisný kšeft

10.09.2009, 00:00
Emisný biznis, na ktorom Slovensko podľa všetkého prerobilo milióny eur, už nebude pokračovať podľa pravidiel z dielne exministrov za SNS (na snímke vicepremiér Dušan Čaplovič).

Predkupné právo na ďalšie kvóty pre neznámu firmu Interblue Group, ktorá nakupovala naše emisie len  zhruba po  päť eur za tonu, je už minulosťou.

Koniec opcie
Vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý riadi ministerstvo životného prostredia odvtedy, čo ho premiér vzal SNS, včera opciu pre Interblue zrušil. Smer tak prakticky priznáva, že cena päť eur za tonu je pre ďalší emisný biznis štátu nevýhodná. Médiá už viackrát upozornili, že iné štáty predávali svoje emisie aj dvakrát drahšie. Premiérovi Robertovi Ficovi to doteraz ako dôkaz nestačilo. "Ide o rozhodnutie s dôrazom na verejný záujem a ochranu záujmov Slovenskej republiky z hľadiska najvýhodnejšieho riešenia tohto problému,“ takto zdôvodnil zrušenie opcie Čaplovič. Štátu by za vypovedanie zmluvy nemali hroziť žiadne sankcie.



SNS: Už nekomentujeme
SNS, ktorej ministri boli zodpovední za kauzu emisie, to nekomentuje. "Rezort nám už nepatrí,“ reagovala tlačová tajomníčka národniarov Jana Benková. Americko-švajčiarska firma Interblue na otázky HN včera neodpovedala.

Čaplovič tak zavŕšil v rezorte životného prostredia "týždeň čistiek“ po SNS - okrem emisnej opcie zrušil včera aj pre štát nevýhodnú zmluvu na likvidáciu popolčeka. Rozšíril sa aj zoznam prepustených úradníkov - včera na ministerstve musela skončiť aj dcéra poslanca SNS Ivana Šaška, ktorá viedla jednu zo sekcií.

01 - Modified: 2003-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA by boli s Gorom bezpečnejšie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:29