StoryEditor

Galis bol štedrý k svojej asistentke

10.09.2010, 00:00

Asistentka poslanca za Smer-SD Dušana Galisa Miroslava Bobíková má od parlamentu zaistené hneď dva mesačné príjmy. Prislúcha jej odmena za asistenčné služby pre poslanca (zhruba 1 600 eur si delí s ďalšími dvoma Galisovými asistentmi). Okrem toho si Galis zriadil aj svoju kanceláriu na rovnakej adrese v Dolnom Kubíne, kde sedí aj právnička Bobíková.

Výhodné pre ľudí?
Tá na svoje účely využíva dve miestnosti, poslancovi prenajíma tretiu. Galis o tomto rozhodnutí veľa nepovedal. "Ona má prenajatú kanceláriu, to nie je jej. My ju prenajímame a preplatíme jej určitú čiastku.“ Podľa Bobíkovej je takéto spoločné používanie kancelárie poslanca a právničky výhodné pre ľudí. "Ľuďom, ktorí tam chodia, poskytujeme zadarmo aj právne rady, myslím, že je to pre nich veľmi lukratívne,“ odkázala Bobíková po svojom zamestnancovi.              

Výšku nájmu sme sa nedozvedeli ani od jedného z nich. Ak by však Bobíkovej Galis preplácal plnú sumu, ktorú má ako poslanec na kanceláriu k dispozícii, bolo by to 896 eur mesačne.

Galisov kolega zakročil
Galisov stranícky kolega, nováčik v parlamente Dušan Bublavý, mal tiež už dohodnutú kanceláriu, ktorá je napojená na jeho asistenta Miroslava Velčka. Malo ísť o sídlo agentúry Support&Consulting z Trenčína, ktorá sa zameriava na získavanie eurofondov. Velčko tam pracuje a Bublavý tvrdí, že o tom spočiatku nevedel. "Zmluvu som podpisoval s konateľom firmy, môj asistent v nej nefiguroval,“ vysvetľuje Bublavý.
Hneď ako zistil, že tam pracuje aj jeho pravá ruka, zmluvu zrušil, aj keď bola podľa neho výhodná sumou. Na otázku, či svojmu asistentovi ešte dôveruje, odkázal: "Všetko má svoj čas.“

Niečo aj pre známych
Kancelárie poslancov však nie sú späť len s ich asistentmi. Sú výhodným terčom aj pre bývalých obchodných partnerov a známych. Poslanec Smeru Igor Choma má spoločné priestory s kolegom zo strany a predsedom Žilinského samosprávneho kraja Jurajom Blanárom.

Miesto, ktoré obaja využívajú na stretávanie sa s voličmi, im prenajíma spoločnosť AAD Group. Predsedom predstavenstva je Miroslav Mihál, Chomov bývalý spoločník vo firme Proma Invest. "Môže to vyzerať ako dohadzovanie kšeftov, ale ja to už nebudem komentovať. Využívam to naplno, pokiaľ som v Žiline,“ uviedol Choma. Blanár zas tvrdí, že sa s Mihálom nepozná.

Dobrú službu pre známeho ponúka aj firma Z-finance, kde je konateľom a jediným spoločníkom Ľubomír Múčka. Voličov tu prijímajú poslanci Smeru - Dušan Jarjabek, Viliam Jasaň aj Martin Glváč. Múčka s Glváčom spolu v minulosti podnikali. Poslanec ich dnešný vzťah označil za "normálny, komerčný“. Oceňuje, že priestory jeho kancelárie sa nachádzajú v blízkosti centrály Smeru, ich výhodou je podľa neho "všetok servis“.

Dotovanie blízkych
Dohadzovanie si poslancov a prenajímanie kancelárií spriazneným ľuďom je podľa Aliancie Fair-play dôkazom, že poslanci nehľadajú najvýhodnejšie a najlepšie umiestnené kancelárie, ale vyžívajú na to okruh svojich známych.

"Existuje tu veľké riziko a potvrdil to aj náš monitoring, že takto prenajaté kancelárie sú nevýhodné a predražené a že de facto môže ísť o 'dotovanie' blízkych, spriaznených osôb zo štátneho rozpočtu,“ tvrdí šéfka aliancie Zuzana Wienk. Podľa nej by mal parlament prijať prísnejšie pravidlá a takúto prax zrušiť. Kancelárie ďalších poslancov nám parlament zatiaľ neposkytol s tým, že ešte nie sú známe.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:35