StoryEditor

Fico: Nevytvárajme ilúziu, že štát môže fungovať bez byrokracie

15.01.2010, 14:53
Autor:
TASRTASR

Premiér Robert Fico je presvedčený, že štát nemôže fungovať bez určitej miery byrokracie. "Nevytvárajme takú ilúziu, len jej dajme zdravý rozmer," povedal na dnešnej tlačovej besede po mimoriadnom rokovaní vlády.

Reagoval tak na otázku, koľko zamestnancov sa prepustí, keď v parlamente prejde vládou navrhovaný model organizácie činnosti vlády a ústrednej štátnej správy. Podľa neho zrušením dvoch ministerstiev určite príde k zníženiu počtu pracovníkov na obslužných administratívnych úsekoch.

Nový model ministerstiev by mal začať fungovať do júla tohto roka, takže nová vláda po júnových parlamentných voľbách už bude zostavovaná podľa novej štruktúry. Fico pripomenul, že medzi koaličnými partnermi je všeobecná dohoda o potrebe znížiť počet ministerstiev, a preto by nemal byť problém presadiť dnešné rozhodnutie vlády v parlamente. Nevylúčil však odborné diskusie na túto tému. Premiér to označil za dôležitý základ na vykrytie strát poklesu spotrebnej dane za naftu. "Zníženie počtu členov vlády zo 16 na 14 je veľmi úspešný krok," konštatoval.

Na rokovaní vlády bola predložená aj alternatíva, v ktorej sa počítalo so zlúčením ministerstva zdravotníctva a sociálnych vecí. Fico poznamenal, že takýto návrh nemal podporu vlády a odmietali ho aj sociálni partneri. "Nie je dôvod, keď o to nie je záujem, to robiť," zdôraznil.

Na margo názorov týkajúcich sa zrušenia postu podpredsedu vlády pre európske záležitosti, vedomostnú spoločnosť a ľudské práva a menšiny podotkol, že ide o veľmi nevďačnú prácu. Táto agenda sa mala presunúť na ministerstvo spravodlivosti. Premiér je presvedčený, že by sa tým nezískala žiadna úspora, keďže by na rezort spravodlivosti musel prejsť celý tím ľudí, ktorí sa tomu venujú. "Túto citlivú problematiku treba nechať jednému človeku a Dušan Čaplovič sa jej zhostil veľmi dobre, preto nie je dôvod o tom uvažovať do budúcnosti," podčiarkol.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:27