StoryEditor

Bubeníkovej funkciu po Gorile nikto nechce

17.01.2012, 23:00
Autor:
zpzp
Za odvolanú šéfku Fondu národného majetku minister Miškov ešte náhradu.

Za odvolanú šéfku Fondu národného majetku Annu Bubeníkovú (nominantka SDKÚ-DS) nenašiel minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) náhradu. Ponúkanú funkciu odmietli nominanti SDKÚ-DS aj KDH. Vláda by mala Bubeníkovej nástupcu odsúhlasiť už dnes, končí sa jej totiž mandát.

Miškov sa pôvodne s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ) dohodol na dvoch menách. Keďže post patrí podľa koaličných dohôd strane Mikuláša Dzurindu, ponúkol ho členovi výkonného výboru fondu za SDKÚ Jozefovi Petraškovi. „Ten najskôr prejavil záujem, ale po konzultácii s SDKÚ oznámil, že ponuku neprijme,“ uviedol Miškov.

Mikloš: Nech hľadajú bez nás
SDKÚ už nemá o kreslo vo fonde záujem, dôvodom je odchod Bubeníkovej pre kauzu Gorila, s čím minister financií Ivan Mikloš nesúhlasil. „Keď sa bývalí koaliční partneri dokázali bez SDKÚ dohodnúť na odvolaní človeka, iste dokážu bez našej asistencie nájsť aj náhradu,“ povedal pre HN Mikloš.

Minister hospodárstva po porade s Radičovou oslovil nominanta KDH vo fonde Pavla Faktora. Neúspešne. „Tento post patrí najväčšej vládnej strane. Zodpovednosť spadá pod ministra hospodárstva a premiérku,“ reagoval hovorca KDH Matej Kováč.

Nominant Mosta je v Gorile tiež
„Na výber sú ešte dvaja členovia FNM Dionýz Stehlík a Daniel Végh,“ dodal Miškov. Stehlíka navrhovať nechcel, lebo je to jeho nominant. Végh je za Most-Híd, ale podobne ako Bubeníková sa spomína v dokumente Gorila. Miškov hovorí, že možno príde úplne s novým návrhom, včera podvečer ešte nemal riešenie. Ak by sa strany na novom šéfovi Fondu národného majetku nezhodli, museli by Bubeníkovej predĺžiť mandát, čo však Miškov nechce. „Fond nemôže do volieb zostať bez predsedu, nemal by kto podpisovať dokumenty,“ povedal.

Miškov navrhol odvolať Bubeníkovú pre Gorilu, ktorá dokumentuje údajne pochybnú privatizáciu za druhej vlády Dzurindu. Bubeníková bola aj vtedy vo Fonde národného majetku. Za jej odchod hlasoval aj Most-Híd, ktorý bol najskôr proti. Členov vlády za Most-Híd presvedčili argumenty ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), ktorý poukázal na prepojenia ľudí z Gorily na podozrivé firmy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 05:54