StoryEditor

Volodymyra Y. odsúdili opätovne na štvorročný trest odňatia slobody

13.01.2010, 11:00
Autor:
TASRTASR

Na štvorročný trest odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia odsúdil dnes trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava II údajného ukrajinského bossa Volodymyra Y. v kauze vývozu ukradnutých áut za hranice.

Súd ho uznal vinným, že Volodymyr Y. osobne poveril kľúčového svedka Antona K., aby odcudzené tri vozidlá značky Audi prepravil zo Slovenska, cez Maďarsko do Rumunska. Úmyselne zosnoval trestnú činnosť - legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. "Skutok sa stal a spôsobil ho Volodymyr Y. Je pravdou, že skutok bol preukázaný Volodymyrovi Y. najmä výpoveďou svedka Antona K., ktorý s ním spolupracoval a bol s ním v blízkom vzťahu," zdôvodnil verdikt predseda senátu. Súd zároveň dnes zamietol žiadosť údajného ukrajinského bossa o prepustenie z väzby. "Dôvody väzby naďalej trvajú," zdôraznil predsedajúci sudca.

"Podávame voči rozsudku odvolanie o výroku o vine a treste. Rovnako podávame sťažnosť voči rozhodnutiu o väzbe," reagoval právny zástupca Volodymyra Y. Na štvorročný trest navrhol Volodymyra Y. odsúdiť vo svojej záverečnej reči prokurátor Marek Marcinkech. Ten sa vzdal odvolania. "S verdiktom sme spokojní, preto sme sa aj vzdali odvolania," povedal pre TASR prokurátor. "Nehanbíte sa, pozeráte sa do zrkadla?" zareagoval na verdikt Volodymyr Y. Predseda senátu túto jeho invektívu dal zaprotokolovať.

Podľa slov prokurátora bola Volodymyrovi Y. vina v celom rozsahu dokázaná, pričom sa žaloba opierala najmä o kľúčového svedka Antona K. Na strane druhej advokát spochybnil práve výpovede Antona K. a na viaceré rozpory v nich - prvá výpoveď Antona K. neobsahovala vôbec meno Volodymyra Y. Pritom zdôraznil, že ďalší dvaja svedkovia jeho klienta v tejto súvislosti nevideli a tiež sú ich výpovede rozporuplné a nie je možné jednoznačne dokázať vinu jeho klienta. "Výpovede svedka Antona K. sú vymyslené, naučené. Je známa jeho história ako osoby a jeho výpovede v iných kauzách, kde sa tiež preukázalo, že klamal. Podľa môjho názoru ide o krivého svedka," vyhlásil právny zástupca. "Žiadam oslobodiť môjho klienta spod obžaloby," povedal mimo iného advokát, ktorý spochybnil rozdielne výpovede svedkov, aj čo sa týka počtu odcudzených a prevážaných áut. Anton K. je tiež obžalovaný v tejto veci kradnutých áut a inú trestnú činnosť.

"Chcem ešte raz zdôrazniť že tieto autá a týchto ľudí som nikdy nevidel, okrem Antona K. a jeho manželky. Tento zločin som nikdy nespáchal a nikdy som ho neorganizoval," zdôraznil vo svojej záverečnej reči obžalovaný Volodymyr Y.

Okresný súd Bratislava II dnes ukončil dokazovanie v tejto veci. Za tento skutok Volodymyra Y. už v minulosti odsúdili na štyri roky. Najvyšší súd (NS) SR ale minulý rok v apríli zrušil v tejto veci všetky rozhodnutia nižších súdov a vec vrátil OS Bratislava II, aby ju opätovne prerokoval. Volodymyrovi Y. malo byť počas predchádzajúceho procesu pred týmto OS porušené právo na obhajobu. Rozpory boli dnes odstránené.

Na dnešnom pojednávaní mal byť k veci vypočutý už iba jeden svedok Š., ktorý sa na posledné pojednávanie nedostavil. Využil však svoje právo nevypovedať a preto sa čítala jeho pôvodná výpoveď. Podľa nej on osobne bol pri vývoze áut do Maďarska spoločne cestoval s istým colníkom. Následne po prevoze mal za jedno auto sľúbené od svedka Antona K. 500 bývalých západonemeckých mariek.

Obhajoba pôvodne žiadala vypočuť mimo neho ešte ďalších štyroch svedkov, avšak to súd nepovažoval za potrebné. Údajný boss, ktorého na dnešné pojednávanie eskortovali z Ústavu na výkon väzby, na úvod procesu prostredníctvom svojho právneho zástupcu požiadal o prepustenie z väzby.

Naposledy sa v tejto veci konalo pred trojčlenným senátom minulý rok 19. novembra, kedy vypočuli práve spomínaného svedka Antona K., ktorého obžalovaný vo svojom písomnom podaní označil za bývalého alkoholika a žiadal, aby ho mimo iného vypočuli na detektore lži. Tento svedok sa aj v novembri pridŕžal svojej pôvodnej, už zaprotokolovanej výpovede. Druhý z prítomných svedkov využil svoje právo v tejto veci nevypovedať.

Obžalovaný hneď v úvode novembrového hlavného pojednávania žiadal odročenie procesu a uviedol viacero pripomienok ku konaniu. Senát mu v nich nevyhovel a Volodymyr Y. následne vyjadril svoju námietku zaujatosti voči senátu. Ten o nej ale nekonal, pretože sa o tejto námietke rozhodlo už v minulosti. "Táto námietka nebola podaná bezodkladne, pretože tento senát rozhoduje vo veci od podania obžaloby, čiže 21. júna 2007 a týka sa procesného postupu súdu," vysvetlil predseda senátu. Obžalovaný prehlásil, že voči tomuto podáva sťažnosť. Na to mu súd oznámil, že nie je prípustná.

OS Bratislava II odsúdil Volodymyra Y. na tri roky a v následnom odvolacom konaní na bratislavskom Krajskom súde mu bol 25. septembra 2008 pôvodný trest zvýšený na štyri roky. "Krajský súd mal vytýčiť neverejné zasadnutie a vrátiť vec okresnému súdu," citoval v apríli z rozsudku predseda senátu NS SR a následne vrátil prípad okresnému súdu.

Údajného bývalého šéfa zločineckého impéria, ktoré svoju činnosť vyvíjalo na území viacerých štátov, Volodymyra Y. uznal OS 10. januára 2008 vinným z toho, že sa od augusta 1999 podieľal na vývoze troch kradnutých áut značky Audi, typu A6 a A4. Vozidlá spolu s vodičmi zadržali v Maďarsku. Mali tabuľky s evidenčnými číslami, ktoré boli odcudzené z iných áut. Znalec vyčíslil hodnotu predmetných automobilov na tri až 3,8 milióna Sk (99.581 - 126.137 eur).

Volodymyra Y. odsúdil tiež 27. februára 2009 Krajský súd v Bratislave na súhrnný výnimočný doživotný trest odňatia slobody. Rovnaký výnimočný trest vo výkone s maximálnych stupňom stráženia uložil súd aj jeho trom komplicom - Bratislavčanovi Eduardovi V., ukrajinskému občanovi Vasylovi P. a Jurijovi R., keď ich senát uznal vinnými zo spáchania štyroch vrážd formou spolupáchateľstva, ktorých sa dopustili v roku 1998 na svojich bývalých komplicoch, a z inej závažnej trestnej činnosti. Tento rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, keďže obhajcovia obžalovaných sa voči nemu okamžite odvolali.

Minulý rok 18. novembra zase senát OS Bratislava I na verejnom zasadnutí prijal obžalobu v prípade ďalších dvoch vrážd, ktoré mal údajne spáchať spomínaný ukrajinsko-slovenský gang Volodymyra Y. Termín hlavného pojednávania vytýčili na sedem dní od 25. januára tohto roku.

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku 03 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 04 - Modified: 2024-01-15 13:43:41 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu v drogovej kauze Koloseum 05 - Modified: 2024-01-08 11:20:24 - Feat.: - Title: Akcia Búrka: Prokurátor podal obžalobu na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:56