StoryEditor

Jednofarební ministri sľubujú dialóg

05.04.2012, 00:00
Opozícia dáva Smeru-SD a kabinetu sto dní. Z Ficových ministrov sa pravici páčia Borec a Malatinský.

Robert Fico po dvojročnej pauze znovu vládne. Už dnes chce riešiť problémy v daňovom systéme a sľubuje, že sa pri všetkých rozhodnutiach poradí s odborníkmi.

Na úskalia jednofarebnej vlády Smeru-SD pri jej vymenúvaní upozornil prezident Ivan Gašparovič. „Buďte vládou všetkých občanov, ktorá uplatňuje politiku otvorenosti a netrpte na nedostatok dialógu,“ povedal Gašparovič ministrom, z ktorých sú takmer všetci členmi Ficovej strany.

Fico chce viesť dialóg hlavne so sociálnymi partnermi. S nimi bude spolupracovať aj na programovom vyhlásení vlády.

„Vynaložíme maximálne úsilie, aby ozdravovanie verejných financií neviedlo k ďalšiemu znižovaniu životnej úrovne ľudí, ktorí majú nízke alebo stredné príjmy,“ povedal Fico.

Stav núdze
Fico prijal premiérsky post bez zbytočných emócií. Na funkciu sa podľa svojich slov cíti dostatočne pripravený. „Budeme sa opierať nielen o vlastné skúsenosti, ale aj o odborníkov,“ hovorí.

Už dnes plánuje premiér riešiť s ministrom financií Petrom Kažimírom kritickú situáciu vo finančnej správe. „Musíme okamžite zostaviť tím ľudí, ktorý zanalyzuje škody. Bez daňového systému nemôžeme existovať,“ povedal Fico pre HN. Kažimír chce zatiaľ s výmenou poverenej prezidentky finančnej správy Márie Machovej počkať. „Sme odsúdení s pani Machovou v najbližších dňoch a týždňoch spolupracovať,“ uviedol. Hľadá členov nového manažmentu, ktorí budú viesť celú správu. „Stav núdze sa nekončí,“ dodal pre HN.

Opozícii sa páčia dvaja
Z Ficovej vlády sa dvaja ministri pozdávajú aj pravici. Podpredsedu KDH Pavla Hrušovského „príjemne“ prekvapila nominácia Tomáša Boreca na ministra spravodlivosti a Tomáša Malatinského na šéfa rezortu hospodárstva. Toho privítal aj exminister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). Malatinského považuje za odborníka, na prácu Ficovej vlády si chce posvietiť. „Nová vláda sa bude musieť vysporiadať s množstvom problémov predovšetkým v ekonomickej oblasti, som zvedavý, ako sa im to bude dariť. Budeme kritickí,“ uviedol.

Opozícia Ficov nový kabinet zatiaľ nekritizuje. Čaká, ako sa vláda jednej strany prejaví. „Každá nová vláda má právo na sto dní, počkáme si na programové vyhlásenia a prvé kroky a potom budeme hodnotiť,“ reagovala Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS. Aj Hrušovský navrhuje počkať. „Tie predvolebné sľuby o istotách vzbudzujú veľké očakávania a ukáže čas, či to nebola len túžba po víťazstve.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:28