StoryEditor

SDKÚ pred voľbami nemôže riešiť výmenu vedenia

15.02.2012, 23:00
Rozhovor. Podpredsedníčka Lucia Žitňanská napísala voličom otvorený list. Verí, že sa strane aj takto podarí zastaviť prepad preferencií.

SDKÚ-DS sa v prieskumoch pohybuje na hranici zvoliteľnosti, podpredsedníčka strany a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská verí, že niekdajších voličov získajú do 10. marca späť. Spolieha sa pri tom na program SDKÚ a hrozbu z možnej vlády Roberta Fica. Pred voľbami nechce otvárať otázku odchodu Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša z vedenia strany.

Ako chcete zvrátiť rapídny pokles preferencií SDKÚ? Polis vám najnovšie nameral 5,1 % voličov a Focus 6, 1%.
Kampaňou, stretávaním sa s ľuďmi, komunikovaním s nimi všetkými dostupnými formami. Zvolila som aj formu otvoreného listu, ktorým chcem osloviť všetkých našich podporovateľov, priateľov, aby naozaj dali šancu zmenám. Za seba hovorím áno zmenám v justícii.

Ale kampaň ako riešenie výrazného odlevu voličov zatiaľ nezaberá, práve naopak, naďalej ich strácate. Prečo si myslíte, že chodiť medzi ľudí v tejto situácii stačí?
Cítime, že naši voliči neodchádzajú k iným stranám, ale skôr sa presúvajú do kategórie nevoličov, akoby zvažovali, čo ďalej. My máme tri týždne na to, aby sme sa ich pokúsili presvedčiť, že voliť má zmysel, inak nám v opačnom prípade hrozí vláda Smeru, možno s hnutím 99 percent.

Ako si vysvetľujete, že majú nové strany šancu dostať sa do parlamentu?
Je absurdné, že v prieskumoch získavajú nové strany, ktoré od začiatku svojej kampane neuznávajú absolútne žiadne pravidlá, keď témou týchto dní je právny štát. Je to paradox. Verím, že dokážeme presvedčiť našich voličov, že toto nie je cesta k právnemu štátu.

Ibaže voliči vnímajú politické strany viac cez ich predstaviteľov než programy. Ľudia volajú po výmene starých politikov. Prečo to SDKÚ nechce počuť?
SDKÚ to má ťažké, lebo má kritického voliča, ale zároveň aj zodpovedného. Cítim, že politická reklama funguje, ale na druhej strane neverím tomu, že voliči, ktorí v minulosti volili SDKÚ, sa rozhodujú len na základe reklamy.

Nemáte dojem, že SDKÚ ťahá pod prah zvoliteľnosti tandem Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš?
Treba si uvedomiť, že sme tri týždne pred voľbami. Keby sme sa začali zaoberať sami sebou, tak to nepomôže ani SDKÚ, ani Slovensku.

SDKÚ prišla po vypuknutí kauzy Gorila o líderstvo pravice, jednotkou je podľa prieskumov KDH. Ťaží podľa vás strana z toho, že minister vnútra Daniel Lipšic vyhlásil vojnu gorilám?
Necítim potrebu vyjadrovať sa k iným stranám.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:10