StoryEditor

Smer súdom dôveru nevráti

21.02.2012, 23:00

Zmeny v justícii boli v roku 2010 nevyhnutné. Štyri roky predchádzajúcej vlády ukázali, že súdnictvo môže klesnúť na úroveň, o ktorej sme dúfali, že je pochovaná s mečiarovskými praktikami v 90. rokoch. Vždy som hovorila, že problémom nie sú len prieťahy súdnych konaní. Problémom bolo aj zneužívanie moci, šikana nepohodlných sudcov, nezrozumiteľné verdikty a na to nadväzujúca nedôvera v rozhodnutia sudcov.

V právnom štáte je kľúčové, aby sme dôverovali súdnej moci. Nie je dobré, ani pre sudcov, ani účastníkov konania, ak už pri vstupe do pojednávacej miestnosti ľudia pochybujú, či vôbec môžu veriť v sudcovu nestrannosť, odbornosť alebo etiku. Je to problém. Ľudia pochybujú a nedôverujú, hoci vo väčšine prípadov nemusí byť žiadny dôvod.

Nemožno sa skrývať za formulku, že súdy budú fungovať dobre, keď budú mať len dobré materiálne podmienky a dostatok pokoja na prácu. To je hlboký omyl a zbabelý prístup zo strany Smeru, ktorý má v programe dokonca plán zvrátiť pozitívne zmeny z posledného obdobia. Súdy budú plniť svoju funkciu, ak budú rozhodovať rýchlo, predvídateľne a budú aj dôveryhodné.

SDKÚ-DS často prijíma neľahké výzvy v tejto krajine. Po ekonomických zmenách sa prioritou stal aj zápas o spravodlivosť a právny štát. Preto sme začali odkrývať skutočnú tvár slovenskej justície a urobili priestor pre verejný tlak. Ako ministerka za SDKÚ-DS som presadila otvorenosť. Je to štandard, za ktorý bude SDKÚ-DS bojovať, ak ju bude chcieť ktokoľvek obmedziť. Začali sme zápas, aby slovenskú justíciu neovládali ani bratstvá, ani politika. Posilnili sme nezávislosť sudcov pri rozhodovaní. Odňali sme významné kompetencie ministrovi spravodlivosti, aby nemohol šikanovať sudcov. Sprísnili a otvorili sme výber nových sudcov. Zaviedli sme pravidelné hodnotenie ich práce.

Sme pripravení presadzovať zriadenie Najvyššieho správneho súdu a s tým súvisiacu reformu Najvyššieho súdu, ako aj obmedziť politické vplyvy na Ústavný súd. Pretrhneme tak väzby, ktoré umožňujú nežiaduci vplyv na sudcov a ohrozujú ich nezávislosť pri rozhodovaní v sporoch. Zároveň tým obmedzíme koncentráciu moci v súdnictve. Je nevyhnutné vytvoriť aj podmienky na presadzovanie etických noriem sudcov a právnických profesií.

K posilneniu dôvery patrí zvyšovanie efektivity práce súdov a väčší tlak na výsledky. Predchádzajúca vláda dávala do súdnictva viac peňazí len na platy. Ja hovorím, že to nestačí, a preto som hrdá, že sa mi za rok a pol podarilo zbaviť rezort dlhov a po rokoch konečne modernizovať výpočtovú techniku. Pracujeme na zavedení elektronického doručovania súdnych rozhodnutí. Za veľký úspech považujem, že sme dostali finančnú podporu zo zahraničia pre projekt na zavedenie elektronického súdneho spisu a nahrávanie všetkých súdnych pojednávaní.

Veľa sa za krátke obdobie podarilo, no zápas o spravodlivosť sa vôbec nekončí. Rozhodovanie vo voľbách bude aj o tom, či príde vláda strany, ktorá nechce vidieť skutočné problémy justície. Naopak, chráni len svojich pochybných politických priateľov v talári. Moja ponuka je jasná. Spolieham sa na každý hlas, ktorý bude v prospech silnejšieho právneho štátu a spravodlivosti.

Lucia Žitňanská
Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka SDKÚ-DS

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 17:27