StoryEditor

Obranu rozrušil anonym o korupcii

24.05.2011, 19:40
Neznámy autor píše o podozrivých praktikách v rezorte a tajnej službe, Galko ho nechá preveriť.

Ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) zamestnáva anonym, ktorý spôsobil v jeho rezorte veľký rozruch. V správe z neznámej mailovej adresy, ktorá prišla do viacerých redakcií vrátane HN, sa píše o korupcii v rezorte obrany, o „skupine“ zamestnancov Vojenského obranného spravodajstva, ktorá je napojená na podnikateľské kruhy, ako aj o predraženom nákupe počítačov. Súčasťou mailu je aj zvuková nahrávka, na ktorej zamestnanci rezortu obhajujú spomínaný predražený tender pred svojimi kolegami.

Sporný nákup počítačov
Galko sa po záujme médií rozhodol celú vec riešiť. „Tento anonymný podnet spolu s nahrávkou preverí inšpekcia ministerstva obrany presne tak, ako stovky ďalších podnetov, ktoré dostávame,“ uviedol na tlačovej konferencii minister. Napriek tomu, že anonym bol mierený proti súčasnému ministrovi, Galko tvrdí, že nahrávka s veľkou pravdepodobnosťou vznikla v roku 2008, teda počas vedenia Jaroslava Bašku zo Smeru-SD. „Počas našej éry v roku 2010 a v roku 2011 sa nenakupovali žiadne počítače,“ zdôraznil minister.

Z nahrávky okrem iného vyplýva, že v rezorte obrany sa vedome nakupovali počítače za predražené sumy, pričom niektorí zamestnanci ministerstva na túto skutočnosť upozorňovali. Podľa Galka mu jeden z uvedených zamestnancov informáciu o tom, že spolu s kolegom upozorňovali na nevýhodné nákupy, potvrdil. Súčasné vedenie rezortu teraz preverí, ako ich predchodcovia na tieto podnety reagovali. Podľa ministra však spomínaná nahrávka vznikla nelegálne, preto podal trestné oznámenie.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 09:32