StoryEditor

Sulík: Vládu nech zostaví trojkoalícia so Smerom

18.10.2011, 11:15
Šéf SaS a odvolaný predseda parlamentu Richard Sulík odpovedal na otázky HN a tlačových agentúr.

Prečo ste na včerajšom stretnutí s prezidentom žiadali pád vlády?
To nie je pravda, Béla Bugár to možno aj trošku zámerne nesprávne interpretoval. Je to tak, že ústava prezidentovi prikazuje odvolať vládu, čl. 115, odsk. 1. Ten je nad slnko jasný. Ja som na tom včerajšom stretnutí spomenul len toto, že aj pre prezidenta platí ústava, pretože podaktorí z prítomných nemali tento dojem. Prekvapuje ma amatérska úroveň tohto celého prevratu, ako išli naši bývalí koaliční partneri do veľkých vecí a ani len si neprečítali ústavu. Je to také zvláštne, 20 rokov v politike a neprečítať si dva riadky.

Aký je návrh SaS?
Riešenie má v rukách Robert Fico a on v podstate toto s našimi koaličnými partnermi spáchal. Urobili za pár hodín veľké zmeny – skrátenie volebného obdobia, eurovalu, ktorý už raz bol parlamentom odmietnutý, to je tiež taká povážlivá vec, odvolali predsedu NR SR, zvolili nového. Spravili veľké zmeny a teraz to jednoducho musia dotiahnuť. Nemôže sa Robert Fico len tak vyvliecť zo zodpovednosti. Najprv rozpráva o tom, ako mu ide o Slovensko ako zodpovedne koná a potom, keď dôjde na lámanie chleba tak sa z toho celého vyzuje a tvári sa, že sa ho to netýka. Samozrejme, že sa ho to týka. Keď do toho spoločne išli, je to ich zodpovednosť, aby to teraz dotiahli. Aby Slovensko nemalo 5 mesiacov bezvládie. Čiže teraz oni musia spoločne vytvoriť nejakú vládu, schváliť akékoľvek programové vyhlásenie, aby nebolo toto bezvládie.

Odmietate podporiť prípadnú menšinovú vládu?
Veď pozrite, čo všetko napáchali za posledné dni voči nám. Už naši bývalí koaliční partneri si podelili aj naše posty. My nemáme dôvod nikoho podporovať, my sme v opozícii a ide volebná kampaň. Nás sa nikto nič nepýtal, najprv nás vydierali, potom počas jedného dňa tu všetko zbúchali, to už by sa pomaly dalo nazvať aj štátnym prevratom a teraz vyvolali stav, ktorý sa blíži do ústavnej krízy, tak musia rýchlo konať oni.

Povrávalo sa, že SaS bude podporovať do volieb Radičovej vládu, ale chce mať naďalej svoje ministerstvá.
Nie, takáto dohoda nebola, sú to dezinformácie. Šlo o prípad, že by prezident vládu neodvolal, čím by porušil ústavu, tak ostane kabinet v dnešnej zostave. V tejto súvislosti sme to konštatovali. My – naši ministri, odnikadiaľ odchádzať nebudeme. My sme nič zlé nespravili.

Aká je po včerajšku pozícia prezidenta ?
Dohodli sme sa, že to samotné stretnutie nebudeme príliš komentovať. Opakujem, na ťahu je Robert Fico.

Je reálne, že Slovensko bude mať úradnícku vládu?
Tento pojem naša ústava nepozná, akákoľvek vláda musí mať minimálne 76 hlasov v parlamente. Je jedno, ako ju nazveme. Tých 76 hlasov musia zabezpečiť tí, ktorí nás dostali do pomaly ústavnej krízy.

Má zmysel, aby pokračovala táto októbrová parlamentná schôdza, keď koalícia vlastne neexistuje?
Je tam veľa bodov, na niektorých sa vieme dohodnúť, o ďalších budeme rokovať. Krajina by mala mať štátny rozpočet.

Prišli ste o stoličku predsedu NR SR, bude sa SaS uchádzať o uvoľnenú stoličku podpredsedu?
Určite áno, sme tretia najväčšia parlamentná strana. Ja osobne o tento post záujem nemám. Viac vám nepoviem.

01 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Listy zo Dňa D
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:33