StoryEditor

Koalícia prežila, Fico chce súd

18.05.2011, 00:00

Premiérka Iveta Radičová prežila bez ujmy tajnú voľbu generálneho prokurátora. Dobroslav Trnka zvolený nebol. Radičová v prípade jeho návratu do kresla hrozila, že podá demisiu. Jediný kandidát na post hlavy prokuratúry, ktorého vlani v decembri prekvapivo podporilo šesť koaličných poslancov, napokon nezískal ani všetky hlasy z opozičného tábora. Za Trnku hlasovalo 70 poslancov, opozícia má v parlamente 71 kresiel.

Fico o manipulácii
Predseda Smeru-SD Robert Fico však krátko po voľbe obvinil koalíciu, že hlasovanie opäť zmanipulovala. Vyzval kandidáta na generálneho prokurátora, aby sa znova obrátil na Ústavný súd. "Je zrejmé, že poslanci vládnej koalície boli viazaní príkazom Koaličnej rady a za týchto okolností očakávame od človeka, ktorý na to má legitimáciu, od Dobroslava Trnku, že opäť podá návrh na Ústavný súd." Radičová však pri príchode na večierok s vládnymi politikmi v hoteli Bôrik však vyhlásila: "Tá voľba bola tajná podľa všetkých pravidiel. Ak to Smer spochybňuje, prečo sa jej zúčastnil?" Reakciu Trnku sa nám získať nepodarilo.

Dohady Smeru o zmanipulovanej voľbe majú potvrdzovať údaje skrutátora Andreja Kolesíka (Smer-SD), ktorý bol pri zratúvaní hlasov. "Bolo úplne zjavné, že poslanci zneplatňovali lístky," hovorí pre HN. Tvrdí, že členovia koaličných klubov si lístky označovali podľa vopred dohodnutých kódov, aby tak bolo identifikovateľné, kto ako hlasoval. Koalícia však argumentuje, že takéto konštrukcie nesedia s výsledkami voľby.

Lístky sa nevynášali
Počas voľby sa nekonalo ani vynášanie volebných lístkov, o ktorom sa toľko špekulovalo pred voľbou. Všetci poslanci vhodili lístky do volebnej urny. Takýto postup potvrdzuje aj podpredseda KDH Július Brocka, ktorý nám cez deň povedal, že vo vynášaní lístkov nevidí problém. "Ja som volil tajne, ako sa má. Vhodil som lístok do urny," povedal bezprostredne po voľbe Brocka. Podobný postup potvrdili aj ďalší poslanci.  

Podľa nezávislého poslanca Igora Matoviča boli podmienky pri včerajšej voľbe nastavené omnoho lepšie pre tajnú voľbu ako vlani. Skrutátori totiž sedeli chrbtom k voliacim poslancom. "Vhodil som lístok do urny, mal som dobrý pocit, že na mňa nikto nečumí, čo určite nebolo pri predošlých voľbách. Tá predošlá akože tajná voľba bola dehonestujúca a detinská," tvrdí Matovič.

Aj keď na začiatku schôdze požiadal podpredseda Smeru Róbert Kaliňák, aby poslanci nevchádzali na voľbu s mobilmi a fotoaparátmi, samotný Fico vyšiel po odhlasovaní z miestnosti s mobilom v ruke.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:57