StoryEditor

Dzurinda: Premiér zneužil dianie okolo Šefčoviča

19.01.2010, 20:20
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii zneužil dianie okolo dezignovaného eurokomisára Maroša Šefčoviča a strašil maďarskou kartou. Na dnešnom brífingu to uviedol líder najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda s tým, že je to spôsobené blížiacimi sa voľbami.

Zároveň podľa jeho slov šéf kabinetu zneužil situáciu na útok na SDKÚ-DS a strašil alternatívou, ktorej súčasťou by mohla táto strana byť. Dzurindovi sa nepáčia premiérove slová aj preto, že on sa sám podieľal na podpore Šefčoviča, ktorý najmä zo strany niektorých maďarských europoslancov čelil kritike za výrok o Rómoch. Expremiér dnes potvrdil, že o pomoc v tejto veci ho požiadal sám minister zahraničných veci Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Na základe telefonátu s ním potom Dzurinda hovoril o Šefčovičovi so šéfom europarlamentu Jerzym Buzekom či predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom. "My vieme, že výrok pána Šefčoviča nemá nič spoločné s obvineniami, ktorým čelil," zdôraznil. Spomínaným európskym politikom tak vysvetlil, že možný budúci slovenský eurokomisár je charakterný človek a európsky demokrat. "Na ďalší deň som o tom všetkom informoval Lajčáka a aj o presvedčení, že Šefčoviča ubránime," vysvetlil.

Dzurinda sa preto pýta, o čom teda boli dnešné výroky Roberta Fica. "Už je v takej depresii, že ľudia vidia, že keď má niečo urobiť, tak to zbabre? Premiér je nervózny z toho, že mu sociálna maska spadla a zrejme mu ostáva len primitívna nacionalistická maďarská karta," pripustil opozičný politik. Zároveň pripomenul, že za jeho vlády si takéto útoky voči Slovensku, ako predvádza maďarský Fidesz, nikto nedovolil. Dzurinda si to vysvetľuje aj stratou prestíže SR.

Šéf SDKÚ-DS netuší, prečo slovenský šéf diplomacie, ktorý bol prítomný na dnešnej premiérovej tlačovej konferencii, tieto skutočnosti o pomoci zo strany Dzurindu nespomenul, aj "keď poďakovanie som nečakal". Hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano pre TASR uviedol, že "premiér pri svojich vyjadreniach nekritizoval nedostatok podpory SDKÚ-DS pre pána Šefčoviča".

Fico dnes kritizoval najmä maďarský Fidesz, ktorému odporučil, aby si svoje komplexy riešil na domácej politickej scéne, kde podľa neho dochádza k vraždeniu Rómov. Zároveň však povedal, že na Slovensku má táto strana predĺženú ruku v podobe SMK a jej predsedu Pála Csákyho. "Vieme o tom, že ich politika na Slovensku je jasne koordinovaná. Nech sa pán Csáky postaví a jasne povie, že nesúhlasí s týmito útokmi Fideszu proti nášmu kandidátovi na eurokomisára," zdôraznil. Premiér poznamenal, že Csáky sa spája s lídrami SDKÚ-DS a KDH Dzurindom a Jánom Figeľom s cieľom vytvoriť alternatívu voči súčasnej vláde. "Pán Boh ochraňuj SR pred takouto alternatívou. Alternatívou, kde by museli páni Dzurinda aj Figeľ ustupovať všetkým požiadavkám, ktoré dnes Pál Csáky prináša z Budapešti na Slovensko," upozornil a varoval pred spojením kohokoľvek so šéfom SMK.

SMK tieto vyhlásenia považuje za pomýlené a ničím nepodložené. "Prípad pána Šefčoviča bol súčasťou súboja medzi európskymi socialistami a konzervatívcami. SMK s tým nemala a nemá nič spoločné," reagovala dnes pre TASR hovorkyňa SMK Eva Dunajská. Ako ďalej uviedla, SMK opakovane upozorňuje premiéra Fica, že jeho hysterické protimaďarské výkriky sú nedôstojné. "Zodpovedný politik Európskej únie sa takto správať nemá," zdôraznila Dunajská.

Predseda KDH Figeľ v reakcii na premiérove vyjadrenia pre TASR uviedol, že "ak niekto ustupoval Csákymu a SMK a obchodoval s ním, tak to bol Robert Fico pri schvaľovaní Lisabonskej zmluvy". Zároveň upozornil, že rokovanie všetkých troch opozičných strán je "výlučne o postupe opozície pri odvolávaní dvoch ministrov Ficovej vlády, ktorí urobili vážne prešľapy".

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:25