StoryEditor

Vláda sa rozhodla zachrániť Veriteľa

28.10.2004, 00:00
Vláda včera schválila návrh na vloženie pohľadávky z návratnej finančnej výpomoci v objeme 2,2 miliardy Sk ako nepeňažný vklad štátu do základného imania spoločnosti Veriteľ, a. s.

Novoupísané akcie Veriteľa na základe zvýšenia jeho základného imania budú následne bezodplatne rovnomerne prerozdelené v prospech ministerstiev financií a zdravotníctva. Podľa ministra financií Ivana Mikloša "išlo len o zmenu charakteru štátneho finančného aktíva z pohľadávky na zvýšenie majetkovej účasti štátu".

Jediné riešenie
Celá transakcia je potrebná vzhľadom na to, že ku koncu roka by mal mať Veriteľ vlastné imanie na úrovni 1,6 miliardy Sk. V takomto prípade by mu však, rovnako ako každej akciovej spoločnosti, vznikla povinnosť vyhlásiť konkurz. Vláda v snahe zabrániť tomuto stavu finančne stabilizovala Veriteľa, a. s., a to aj napriek tomu, že táto spoločnosť nebude mať voľné finančné prostriedky na vrátenie finančnej výpomoci. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Jána Gajdoša bolo však toto jediné riešenie. Zároveň pripustil, že pohľadávky štátu možno zaplatené nebudú a všetko pôjde do stratena. Ministerstvo financií tak eviduje voči Veriteľovi pohľadávky v celkovom objeme 7,4 miliardy Sk.

Veriteľ a poisťovne
Avšak o Veriteľovi sa včera nehovorilo len na vláde. Parlament schválil návrh, aby pri zrušení zdravotnej poisťovne bolo možné pohľadávky zdravotníckych zariadení patriacich štátu, VÚC a obciam previesť na právnickú osobu so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu. Tú by malo určiť ministerstvo zdravotníctva po dohode s ministerstvom financií. "Od decembra potrebujeme previesť všetky dlhy po Perspektíve na spoločnosť Veriteľ, a. s., aby nemusela niesť dôsledky Všeobecná zdravotná poisťovňa. Tak aby ich mal pod kontrolou štát a mohol ich oddlžovať," odôvodnil tento svoj návrh predkladateľ zákona o lieku, minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Finančná pozícia spoločnosti Veriteľ a. s. (v mld. Sk)
 

 k 31. 8. 2004

očakávaný stav k 31. 12. 2004

Pohľadávky 7,036 12,608
Odpis daňovo neuznaných pohľadávok  0 -7,408
Vplyv finančných operácií 0,085 0,119
Vplyv prevádzkových nákladov a výnosov -0,016 -0,025
Hospodársky výsledok pred zdanením 0,068 -7,314
Vlastné imanie 3,556 -1,625
Zdroj: MF SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. september 2024 02:14