StoryEditor

Dotazník: Ako vyriešiť problém s dočasnou vládou?

21.10.2011, 00:00

Robert Fico, Smer (z brífingu):
1.
Smer ponúkol prezidentovi riešenie, ktoré mu umožní ústavný postup po odvolaní vlády, ku ktorému musí pristúpiť a po ktorom by potom mohol vládu dočasne poveriť výkonom jej funkcií. Smer je pripravený podporiť rýchlu novelizáciu ústavy v záujme odstránenia chaosu, ktorý spôsobila pravicová vláda.

2.
Smer nebude podporovať dočasnú pravicovú vládu. Jej podpora je vecou koalície.

Richard Sulík, SaS:
1.
S bývalými kolageami a partnermi sme sa dohodli. Ak by mala byť vláda odvolaná a vymenovaná nová pravicová vláda, SaS by ju podporila. Tiež podporíme rozpočet a súvisiace zákony. Partneri zas podporia zrušenie priestukovej imunity.

2.
Až po našej dohode o podpore vlády sa ozval Robert Fico, že ponúka zmenu ústavy. Dovtedy to omietal.

Mikuláš Dzurinda, SDKÚ:
1.
Už v piatok, keď sa ukázalo, že je tu ústavný problém, bolo mi jasné, že sa musíme pokúsiť prekonať minulosť a stranícke záujmy a že sa musíme dohodnúť.

2.
Otázka podpory vlády je po dohode s SaS vyriešená.

Ján Figeľ, KDH:
1.
Vítam a teším sa, že sme dokázali prekonať rozpory a stranícke záujmy a že sme sa dohodli na spoločnom postupe ešte pred rokovaním s prezidentom.

2.
Všetci v koalícii sme pripravení podporovať dočasnú vládu. Dôležitý bude rozpočet, príprava predčasných volieb a základné spravovanie krajiny.

Béla Bugár, Most-Híd:
1.
Zmena ústavy? Zmenu ústavy Fico včera na grémiu v parlamente jednoznačne odmietol. My sme mohli dať návrh, ale prezident sa mohol rozhodnúť inak. Som rád, že nakoniec sme sa dohodli aj s prezidentom.

2.
Tá dočasná zodpovednosť je teraz na prezidentovi aj na nás.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 15:17