StoryEditor

Frešo si nezískal ani jeden kraj SDKÚ

02.05.2012, 00:00
Regionálne organizácie SDKÚ sa nehrnú do odporúčaní, koho voliť za predsedu strany.

Väčšina si meno svojho favorita nechala radšej pre seba, ako by ho mala zverejniť. Do poslednej chvíle tak nebude v opozičnej strane jasné, kto má najväčšie šance nahradiť odchádzajúceho Mikuláša Dzurindu. Na mlčanlivosť krajov najviac dopláca Pavol Frešo, ktorého nenavrhlo žiadne predsedníctvo.

Frešo bez bodu
Bratislavský župan je najvážnejším súperom Lucie Žitňanskej, napriek tomu ho na post straníckeho lídra nenavrhol žiaden kraj, v ktorom predstavil svoj program. Frešo to berie s nadhľadom. „Vyslovili mi podporu tri desiatky miestnych zväzov naprieč Slovenskom a oni nominujú delegátov na kongres, na ktorom v tajnom hlasovaní rozhodnú o novom predsedovi,“ reagoval Frešo pre HN.

Jeho súperi sú na tom o niečo lepšie. Viliama Novotného podporil v pondelok jeho košický región. „Očakával som to, získal som v Košickom kraji dôveru miestnych konferencií, odporúčanie kraja bolo preto logické,“ uviedol. Za Žitňanskú sa zas týždeň predtým vyslovil Bratislavský kraj, ktorý na rozhodujúci kongres vyšle najviac delegátov. V pondelok sa skončila séria verejných vypočutí trojice kandidátov vo všetkých regiónoch s výnimkou žilinského, ktorý nemá úplné predsedníctvo.

Taktika krajov?
Až päť krajov sa rozhodlo, že delegátom nepovedia, koho si želajú za predsedu. Neprijali preto žiadne uznesenie. „Myslíme si, že rozhodovať o personálnych otázkach by mali delegáti, nie jednotlivé predsedníctva,“ vysvetlil nejasný postoj Prešovského kraja jeho stranícky šéf Ondrej Matej. Koho bude voliť 19. mája vraj ešte nevie.

Jeho trenčiansky kolega Martin Fedor si už síce vybral, ale nemieni o tom hovoriť. Jeho krajská organizácia mlčí tiež. Podobne je na tom aj Trnava, ktorá skôr favorizuje Freša, avšak nahlas o tom nehovorí. „Aby sme neboli, ako sa u nás hovorí, mimo misy,“ vysvetlil postoj tamojších straníkov ich predseda Milan Roman. „Odporučiť nejakého kandidáta je podľa mňa obyčajné divadielko,“ dodal banskobystrický šéf Martin Baník. Podľa zistení HN sú kraje opatrné, aby si príklonom k nejakému z kandidátov nepoškodili stranícku pozíciu v prípade, že uspeje súper.

Hľadanie podpory
Kandidáti majú na presviedčanie delegátov ešte vyše dvoch týždňov. Žitňanská tvrdí, že už nemieni vstupovať do hry. „Nerobím to, že by som teraz celý deň obvolávala jednotlivých predsedov miestnych zväzov a pýtala sa, koho podporia. To nie. Počkám si na kongres,“ povedala pre HN. Novotný avizuje najväčšie aktivity. Potrebuje totiž osloviť aj iné regióny, nielen košický. „Tento týždeň chcem členom poslať mailom svoju víziu a ponuku pre SDKÚ a rád by som s nimi ešte komunikoval,“ spresnil.

Iniciatívu berie do svojich rúk aj Frešo. „Do kongresu budem, samozrejme, s členmi aktívne komunikovať.“ Kto z trojice adeptov napokon povedie SDKÚ, ukáže tajné hlasovanie delegátov, ktorí sa nemusia riadiť odporúčaniami miestnych či krajských zväzov. SDKÚ prišla v parlamentných voľbách o dve tretiny voličov a podľa posledného interného prieskumu strany padli jej preferencie pod 4 percentá. Každý z kandidátov na nového predsedu chce dať strane nový dych. Súperi tvrdia, že nech vyhrá ktokoľvek z nich, zvyšní dvaja budú tiež vo vedení strany.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:51