StoryEditor

Mečár: Abdikoval som, aby sa situácia na univerzite upokojila

19.01.2010, 15:49
Autor:
TASRTASR

Rozhodovanie o podaní návrhu ministrovi školstva na vlastné odvolanie z funkcie nebolo podľa rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Miroslava Mečára jednoduché.

"Mojim cieľom, či už vo funkcii dekana, alebo rektora, bolo pozdvihnúť školu na vyššiu úroveň. Žiaľ, narazil som na nepochopenie určitých kruhov a jednotlivcov priamo zvnútra školy, ktorí pre svoje úzkoprsé a sebecké ciele spustili proces deštrukcie univerzity. Mediálny útok voči mojej osobe a celej univerzite trval tri mesiace a podporovali ho práve spomínané kruhy," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Mečár s tým, že sa tým stratilo veľa času, ktorý mohli venovať na realizáciu ozdravných krokov smerujúcich k dodržaniu kritérií akreditačnej komisie.

K dnešnému rozhodnutiu abdikovať na funkciu rektora prispelo podľa Mečára aj pondelkové (18. 1.) rokovanie Správnej rady univerzity. "Demisiu som podal pre upokojenie situácie a v záujme stabilizácie univerzity," pripomenul Mečár, pričom zdôraznil, že až do prijatia a potvrdenia demisie ministrom školstva a prezidentom SR bude v súlade s vysokoškolským zákonom plniť všetky povinnosti a úlohy vyplývajúce z funkcie na univerzite.

Podľa vlastných slov chce do konca februára očistiť školu od ľudí vytvárajúcich patovú situáciu a prijať personálne opatrenia. "Na základe rokovania Správnej rady je mojou úlohou vytvoriť podmienky na nástup nového rektora. Možno sa prihlásim aj ja," zdôraznil Mečár s tým, že musí oživiť a sfunkčniť akademický senát univerzity.

Podľa predsedu akademického senátu Dušana Holého je dobré, že Mečár podal demisiu, no podľa jeho slov by bolo lepšie, ak by odstúpil s okamžitou účinnosťou.

"Zvoláme mimoriadne zasadnutie akademického senátu, kde prerokujeme návrhy na zastupujúceho rektora a výsledok pošleme ministrovi," povedal Holý, pričom vyjadril presvedčenie, že senát bude uznášaniaschopný. "Mám avízo, že sa na ňom zúčastnia aj ľudia, ktorí sa doteraz nezúčastnili," dodal.

Na margo avizovaných personálnych zmien je Holý zvedavý, či sa budú týkať ľudí zainteresovaných na medializovaných problémoch, alebo ľudia, ktorí stáli "na druhej strane barikády". Holý si nemyslí, že akademický senát je nefunkčný. "Senát je funkčný, len včera nebol schopný uznášania," povedal pričom zdôraznil, že akademický senát je samosprávny orgán a rektor nemá právo zasahovať do jeho zloženia.

01 - Modified: 2004-06-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Voľby do Európskeho parlamentu: štatistika a výsledky
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 02 - Modified: 2024-05-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Je pre Slovensko stagnácia osudová? 03 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom? 04 - Modified: 2024-04-28 18:14:43 - Feat.: - Title: Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra získala z fondov Únie za dva roky viac než desať miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 23:33