StoryEditor

Čentéš pre HN: Nenechám sa vtiahnuť do politických hier

19.05.2011, 00:00
Fico o ňom tvrdí, že z tajnej voľby odstúpil, aby nenarušil kontrolný mechanizmus koalície. Odstúpil som dobrovoľne, odmieta Čentéš.

Parlament v tajnom hlasovaní, pred ktorým ste stiahli svoju kandidatúru, nezvolil Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora. Ste ochotný kandidovať aj v najbližšej voľbe, ak vás koalícia osloví? 

Nebudem sa k tomu vyjadrovať.

Predseda opozičného Smeru-SD na tlačovej besede vyhlásil, že ste v piatok pred utorkovou voľbou odstúpili preto, lebo keby ste kandidovali, koalícii by ste pokazili mechanizmus na kontrolu svojich poslancov. Existovala takáto dohoda s vládnou koalíciou?
Ja sa v plnom rozsahu odvolávam na to, čo som povedal v piatok. Odstúpil som dobrovoľne, žiadna tretia osoba to nenavrhla, ani som nedostal žiadny pokyn, bolo to moje slobodné rozhodnutie. Nemal som ani také úvahy, že by som niekomu pomohol alebo nepomohol. Mal som konkrétne príčiny. Pre mňa je základ, aby som si udržal čistý štít. To je viac ako akákoľvek funkcia. Nikto ma nikdy nespochybnil odborne. Keď toto dokážem ustáť a pozrieť sa do zrkadla, že som, aký som, môžem naďalej pracovať ako prokurátor. To je pre mňa podstatné.

Minimálne časť koaličného KDH má problém s tým, že hoci ste boli spoločným kandidátom koalície, vzdali ste sa bez toho, že by ste to s koalíciou vopred konzultovali. Aj preto vás už za kandidáta pre ďalšiu voľbu nechcú. Ako to vnímate?
Ja som sa nikdy k žiadnemu vyjadreniu politika nevyjadroval, pretože som expert a do žiadnych politických hier sa nenechám zapojiť. Nikdy som sa k politikom nevyjadroval ani sa nebudem, lebo som expert, kariérny prokurátor – a toto je pre mňa pozícia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:11