StoryEditor

Fico rozdelil pravicu napoly

13.02.2012, 23:00
Autor:
zpzp
Predstava o budúcej vláde rozdeľuje pravicu. Kým SDKÚ-DS a SaS chcú alternatívu voči Robertovi Ficovi, KDH a Most-Híd sa bránia.

Tvrdia, že im prekáža postoj SaS k eurovalu, spoluprácu s Ficom nevylučujú.

Predseda SaS Richard Sulík včera vyrukoval s tým, že treba vytvoriť alianciu pravicových strán. „Samozrejme, môže sa stať, že niekto z nich sa už teší na vládu so Smerom,“ poznamenal Sulík. S SDKÚ by sa spojil napriek kauze Gorila. Už netrvá ani na tom, aby pre Gorilu z politiky odišli Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, ako to SaS v minulosti žiadala.

SDKÚ je za spoločný postup pravice, podľa Dzurindu hrozí, že Fico bude vládnuť sám. „Ak by sa táto hrozba naplnila, Slovensko čakajú tri istoty, že justícia bude pod vplyvom Štefana Harabina, bude zrušená rovná daň a riadne zvolený generálny prokurátor nebude nikdy do funkcie vymenovaný,“ vyhlásil Dzurinda.

Dzurinda si vie predstaviť spoluprácu pravice napriek odlišnému názoru SaS na euroval. Sulíkov odpor chce vyriešiť cez takzvaný holandský model. V európskych otázkach by sa v parlamente hľadala podpora naprieč politickým spektrom. Predseda Mostu-Híd Bela Bugár neverí, že to bude fungovať. „Nech si to vysvetlia s Dzurindom. Holandský model neplatil a nebude ani v budúcnosti. Slovenské strany na to nie sú vychované,“ reagoval.

Rovnako ako Bugár aj KDH žiada, aby SaS zmenila postoj k trvalému eurovalu. „Slovensko si v ťažkých hospodárskych časoch nemôže holandský model dovoliť,“ uviedlo KDH.

KDH a Most-Híd sú pre Fica možní koaliční partneri. „Niektoré súčasné parlamentné strany sa zo spolupráce vylučujú samy. Napríklad SDKÚ striktným „nie“ voči Smeru alebo SaS postojmi k európskym otázkam,“ povedal hovorca Smeru Erik Tomáš.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 05:54