StoryEditor

Ako prebiehal včerajší "deň D" vládnej koalície v parlamente

18.05.2011, 00:00

13.00 h -- Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) otvoril 18. schôdzu Národnej rady SR, ktorej súčasťou je tajná voľba šéfa prokuratúry -- jediným kandidátom je Dobroslav Trnka (na snímke). Premiérka Iveta Radičová už viackrát predtým zopakovala, že ak ho zvolia, podá demisiu. Sama sa do parlamentu nechystá.

13.44 h
-- Na parlamentnom balkóne sedia traja členovia Slovenskej pospolitosti v rovnakých tričkách. "Prišli sme sem kvôli jazykovému zákonu. Určite nie kvôli tým ich personálnym výmenám. Nám je jedno, či tam bude panáčik A alebo panáčik B," hovorí pre HN bývalý vodca Pospolitosti Marián Kotleba.

13.57 h
-- Pred rokovacou sálou sa rozpráva ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) s poslancami jej strany Tomášom Galbavým a Zoltánom Horváthom. "Som presvedčená, že Trnka nebude zvolený a pani premiérka zostane," prognózuje pre HN. Poslanci vylúčili, že by voľba mala prebehnúť obštrukciou. "Nič nie je dohodnuté, prebehne riadna tajná voľba," dodáva Horváth.

14.06 h
-- Predseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (KDH) pri rečníckom pulte poslancom oznamuje, že môže dôjsť k tajnej voľbe šéfa prokuratúry.

14.09 h
-- Predseda parlamentu oznámil, že voľba generálneho prokurátora bude o 17.00 h.

14.10 h
-- Poslanec Róbert Kaliňák (Smer-SD) navrhol, aby pri voľbe poslanci nemali pri sebe mobilné telefóny ani fotoaparáty. Sulík s tým súhlasí.

14.16 h
-- V rozprave vystúpil predseda Smeru Robert Fico. Kritizuje snahu koalície zmeniť rokovací poriadok tak, aby poslancom bola v budúcnosti umožnená verejná voľba generálneho prokurátora. Väčšina lavíc, kde sedia poslanci SDKÚ aj KDH, je prázdna.

14.33 h
-- Vo vestibule Národnej rady SR je veľká exkurzia druhákov a tretiakov zo Základnej školy A. Dubčeka v Martine. "Podľa mňa dnes Radičová neskončí. Spočiatku mi vadila, ale teraz už nie," hovorí presvedčivo tretiak Ino.

15.13 h
-- Stále sa na parlamentných chodbách debatuje o tom, či by bolo v poriadku, ak poslanec pri voľbe nevhodí lístok do urny, ale ho vynesie von -- čím potvrdí, že nehlasoval za Trnku. Podpredseda KDH Július Brocka pre HN vynášanie hlasovacích lístkov nevylúčil. Odvoláva sa na rozhlasovú debatu medzi Procházkom a Kaliňákom, kde počul, že lístky sa pri voľbe vynášali aj v minulosti -- a pokiaľ ich poslanec nikomu neukáže, je to podľa Kaliňáka v poriadku. "Aj podľa mňa je to v poriadku," dodáva
Brocka.

15.37 h
-- Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna pre HN hovorí, že on svoj hlasovací lístok určite nevynesie. "Neviem, ako sa zachovajú ďalší poslanci. Uvidíme, čo bude na klube." Ten má rokovať tesne pred voľbou, zhruba o pol piatej.

15.49 h
-- Jediný kandidát Dobroslav Trnka počas tajnej voľby v parlamente nebude. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Kde v tom čase Trnka bude? "Nepoznám jeho pracovný program," povedala pre HN.

16.30 h
-- Po stretnutí predsedov klubov so skrutátormi Sulík vyhlásil, že lístky poslanci počas voľby generálneho prokurátora do urny vhodia. "Voľba je tajná, lístky budeme vhadzovať, nebudeme ich fotiť. Ja už neviem, čo mám viac urobiť." Tvrdí, že tajnej voľby, ktorú teraz zabezpečil organizačnými opatreniami, sa môžu báť aj niektorí poslanci Smeru. "Keď tá voľba je naozaj tajná, ani opoziční poslanci nemusia hlasovať za pána Trnku. Možno aj v Smere je niekoľko slušných ľudí," dodal Sulík.

16.35 h -- Smer-SD zvoláva pár minút pred voľbou mimoriadny brífing. Robert Fico oznamuje, že koalícia chystá ďalší volebný podvod. Získal informácie, že koalícia si dohodla, že každý jej klub špeciálne označí hlasovací lístok, čím si budú môcť odkontrolovať, ako kto hlasoval. "Opäť premiérka oklamala slovenskú verejnosť." Ak sa to potvrdí, Smer to napadne na Ústavnom súde.

16.50 h
-- "Pred voľbou nebudem nič komentovať," reagoval na obvinenia Smeru šéf klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš. Rovnako to odmietol komentovať aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podpredseda klubu SaS Szilárd Somogyi však pre HN povedal, že za svojich poslancov môže povedať, že "nič také sa nebude diať".

17.06 h
-- Poslanci prelomili prezidentove veto, zmenili rokovací poriadok parlamentu -- v budúcnosti sa už bude môcť generálny prokurátor voliť verejne.


17.23 h -- Začala sa tajná voľba. Trvá asi pol hodiny. O šiestej sa začínajú zrátavať hlasy.

18.12 h
-- Prvé neoficiálne výsledky hovoria o tom, že Trnka získal len 70 hlasov a zvolený nebol.

18.31 h
-- Zverejnili oficiálne výsledky: hlasovali všetci 150 poslanci, 34 lístkov bolo neplatných, 116 platných. Za Trnku hlasovalo 70 poslancov, proti 17, zdržalo sa 29. Trnka zvolený nebol, Radičová ostáva premiérkou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:19