StoryEditor

Ihrisko v Senci postavili na pozemku primátora

13.02.2013, 23:00

Kauza seneckého ihriska, pre ktorú Slovensko prišlo o peniaze z nórskych fondov, siaha na najvyššie poschodia mesta. Športový areál totiž postavili na pozemku firmy, ktorú spoluvlastní primátor Senca Karol Kvál (nezávislý). Spoločnosť Topor-Kvál za pozemok následne zinkasovala 20 876 eur.

Štát musel po kontrole výstavby Nórom vrátiť 688-tisíc eur pre údajnú spreneveru peňazí. Nezrovnalosti sú aj okolo pozemku. Športový klub v Senci totiž v žiadosti o nórsky príspevok uviedol, že stavať bude na parcele prenajatej za 1 korunu od bratislavskej župy. Ihrisko však odrazu stálo aj na pozemku, ktorý patril primátorovej firme. Zodpovední funkcionári klubu sa navzájom obviňujú, čia je to chyba.

Predseda Alexander Matlák hovorí, že za to môže jeho zástupca. „Výstavbou bol poverený Miroslav Moravský“ (bývalý podpredseda). Moravský ukazuje na Matláka. „Dohodil biznis pánovi primátorovi a ten mu za to dáva dotácie z mesta.“

Primátor to odmieta. Firma Topor-Kvál vlastnila pozemok susediaci so športovým areálom. Pri jeho výstavbe prekročili športovci podľa Kvála hranice. S odpredajom súhlasil, aby sa ihrisko postavené z nórskych fondov nemuselo zužovať. „Aby sa v meste mal kde hrať futbal.“

Kvál tvrdí, že pozemok kúpil približne za rovnakú cenu, za akú ho predal.
Podozrenie, že išlo o „zvláštny obchod“, má poslankyňa mestského zastupiteľstva Jana Turanská (SaS). Tá si dokonca myslí, že sporný pozemok mohli umelo vytvoriť. „Stavalo sa na parcele, ktorej vlastníkom je bratislavský kraj bez toho, aby sa posúvali jej hranice. Počas výstavby vznikol na tom istom mieste novovytvorený pozemok firmy Topor-Kvál.“

Turanská žiadala o vysvetlenie stavebný úrad mesta, ten jej vraj odmietol sprístupniť podklady s vysvetlením, že sú neverejné.

Sporné dotácie
Medzi primátorom Kválom a šéfom klubu Matlákom je podľa poslankyne „nadštandardný“ vzťah. Dodala, že od roku 2009, kedy obchod s pozemkami prebehol, dostáva klub od mesta štedré dotácie. „V roku 2009 išlo o 150-tisíc eur, potom každoročne 200-tisíc eur,“ pripomenula Turanská. S dotáciou stotisíc eur ráta mestský rozpočet aj v roku 2013.

Kvál namieta, že dotácie schvaľuje zastupiteľstvo, nie on. Netají sa však, že finančné injekcie pre Matlákov futbalový klub podporuje. Ani problémy s nórskymi fondmi nie sú podľa neho prekážkou, pre ktorú by mesto nemalo futbalistov dotovať. „Vždy vyúčtovali všetko do posledného centa,“ dodal.

Primátor sa dištancoval
Nórske fondy požiadali o vrátanie 688-tisíc eur po tom, čo audit v Senci ukázal na viaceré porušenia zákona. Podľa Sigveho Soldala z úradu nórskych fondov mohla byť zákazka predražená až o 224-tisíc eur. Keďže klub peniaze nevrátil, Nórom sme ich museli preplatiť zo štátneho rozpočtu. Teraz ich ministerstvo financií vymáha od klubu spätne. Prípad prešetruje aj polícia.

Keď sa škandál prevalil, primátor Kvál sa od neho dištancoval. „Mesto Senec nevložilo do projektu ani jeden cent. Športový areál vyrástol v priestoroch Strednej odbornej školy v Senci, ktorá je však v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja,“ vyhlásil Kvál, svoju firmu vtedy nespomenul.

Matlák tvrdí, že Kvála nevyplatili z nórskych peňazí. Na pozemok sa ako súkromné osoby podľa neho poskladali spolu s Moravským. Dodal, že neskôr Moravského podiel vyplatil. Moravský popiera, že by kupoval spolu s Matlákom parcelu zo svojich prostriedkov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 09:04