StoryEditor

Kauzu Kočnera zamotal konkurz

V kauze pochybného prevodu bytov v Bernolákove, v ktorej polícia preveruje aj prokurátora Dobroslava Trnku, štátna kontrola zlyháva.

Majetok v hodnote niekoľkých miliónov eur ovládla firma Gapeja, v ktorej figuruje Štefan Ágh, bývalý spoločník kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera. Gapeja je v konkurze, ako sa dostala k obrovskému majetku, konkurzná správkyňa nevysvetlila.

Firmy sa do konkurzu dostávajú, ak sú platobne neschopné. Odkiaľ vzala Gapeja peniaze na realitný biznis, je nejasné. Podľa bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Márie Kolíkovej, ak bola firma v tom čase už v problémoch, zlyhal správca konkurznej podstaty, ktorý mal celý obchod zastaviť.

„Konkurz je konanie, ktoré slúži na likvidáciu majetku spoločnosti a pomerné uspokojenie veriteľov, zjavne však nie na to, aby sa správca tváril, že začína podnikať ako realitná kancelária a ide nakupovať a predávať nehnuteľnosti,“ hovorí Kolíková.

Správkyňa: Nech ma preveria
Konkurzná správkyňa Eva Timiár Myjavcová podnikanie Gapeje objasniť nechcela. „Som súdom pridelený správca, toto nie je moja úloha,“ povedala pre HN. Dodala, že ak má niekto pochybnosti o jej práci, je tu ministerstvo, ktoré ju môže skontrolovať.

Dohľad nad správcom vykonáva konkurzný súd a rezort spravodlivosti. Ten dáva od prípadu ruky preč. „Nemáme absolútne žiadnu kompetenciu preverovať okolnosti prevodu bytových domov,“ reagoval hovorca Pavol Kubík.

Sekciu na ministerstve, ktorá robí dohľad nad konkurznými správcami, vedie Marián Števček. V jeho advokátskej kancelárii robila správkyňa Myjavcová koncipinetskú prax. Odmieta, že by ju rezort nekontroloval pre kolegiálny vzťah so Števčekom. „Nevidela som ho päť rokov.“ 

Iba účelové?
Kolíkovej sa celý konkurz zdá účelový. „Zrejme tí veritelia, ktorí sú tam prihlásení, sú len osoby spriaznené so spoločníkmi firmy,“ dodala.

Zatiaľ jediný známy veriteľ, ktorý sa do konkurzu Gapeje prihlásil, je spoločnosť Mafferton Limited. Sídli v Londýne na tej istej adrese ako spoločnosť CDI, za ktorú vystupuje Jana Šlachtová.

Podnikateľka Šlachtová sa o bytovku v Bernolákove sporí s majiteľom firmy Glance House Robertom Čížom. Keďže Číž je trestne stíhaný, bytovku Glance House zablokoval špeciálny prokurátor.

Zmenu vlastníka bytovky Glance House povolil kataster po tom, čo Trnka listom s prevodom súhlasil. List zverejnil denník Sme. Byty sa dostali na Šlachtovú a potom na Gapeju. Šlachtová ani Ágh z Gapeje s médiami nekomunikujú.

O byty má záujem Kočner. Pre HN uviedol, že sa dohodol s OTP bankou, ktorá projekt financuje, na odkúpení pohľadávky. OTP v piatok poprela, že by s Kočnerom uzatvorila zmluvu, a vyzvala na opatrnosť klientov, ktorí majú v Glance House byty.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:34