StoryEditor

TriGranit predstavila urbanistickú štúdiu Metropolisu

14.01.2010, 13:44
Autor:
TASRTASR

Nadnárodná developérska spoločnosť TriGranit dnes predstavila novinárom vypracovanú urbanistickú štúdiu projektu Metropolis, ktorý plánuje v náklade 1,5 miliardy eur (1.fáza) realizovať v mestskej časti Bratislava - Jarovce. "Túto štúdiu na budúci týždeň predložíme primátorovi mesta Bratislavy Andrejovi Ďurkovskému," uviedol pre TASR predseda predstavenstva a.s. TriGranit Development Corporation Gabriel Zászlós.

O tomto multifunkčnom športovo-rekreačnom komplexe s rozlohou 1,2 milióna štvorcových metrov (m2), ktorého súčasťou je aj kasíno a veľké kongresové centrum, Zászlós prvýkrát informoval primátora vlani 16. decembra. Po tomto stretnutí Ďurkovský spolu s predsedom KDH Jánom Figeľom kvôli kasínu projekt pred novinármi odmietli. Vyžiadali si však obaja podrobnejší zámer a urbanistickú štúdiu. Projekt si vyžiada zmenu územného plánu mesta. O dva dni neskôr projekt nepodporilo ani bratislavské mestské zastupiteľstvo. Naopak, v rovnaký deň podporil projekt Metropolis minister financií SR Ján Počiatek. Označil ho ako "výnimočný projekt, ktorý má potenciál naštartovať mestský a absentujúci kongresový turizmus, zvýšiť prílev zahraničných turistov a zamestnanosť."

Podľa Zászlósa ešte v decembri KDH spustilo kampaň proti projektu, a to bez akýchkoľvek relevantných informácií a argumentov. "Máme informácie, že okrem občianskych združení aj kostoly disponujú petíciou proti výstavbe multifunkčného komplexu." KDH navyše od začiatku kampane nazýva projekt "strediskom hazardu, ktorý bude zle vplývať na mládež a môže viesť k rozpadu rodín," povedal Figeľ.

"Projekt Metropolis nie je len o kasínach, kasíno má mať rozlohu 27.365 m2 a kongresové priestory 76.602 m2. Budú tam aj obchody, hotel, reštaurácie a vodný park, a to blízko významného diaľničného ťahu," oponoval šéf TriGranitu. Pozemky na prvú fázu máme vykúpené, ale vo vykupovaní pozemkov na ďalšiu fázu projektu pokračujeme, dodal Zászlós s tým, že TriGranit "chce stavebné povolenie po racionálnom, pokojnom objasňovaní efektov projektu získať ešte v tomto roku a k výstavbe chce pristúpiť v roku 2011."

Okrem pozitívnych dopadov projektu Metropolis na ekonomiku SR (nárast príjmov štátneho rozpočtu a nových pracovných miest), Zászlós upozornil, že po dobudovaní komplexu sa zvýšia aj príjmy mestských častí Bratislavy "v rámci spoplatňovania istých činností v zmysle všeobecne záväzných nariadení." Projekt plní platné zákony aj nároky na bezpečnosť ľudí a návštevníkov komplexu.

Prvotný investičný zámer o projekte Metropolis sa novinári od TriGranitu a firmy Harrah's Entertainment Inc. ako prevádzkovateľa kasína, dozvedeli v októbri 2009, a to po vyše 2,5 roka jeho príprav a konzultácií s centrálnymi orgánmi SR a bankami.

01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2024-02-13 17:31:28 - Feat.: - Title: Figeľ očakáva, že Európsky súd pre ľudské práva označí zákaz bohoslužieb počas pandémie za neprimeraný 03 - Modified: 2023-10-15 17:16:15 - Feat.: - Title: Figeľ vyzýva, aby nová vláda netvorila nové ministerstvo a zrušila rezort informatizácie 04 - Modified: 2023-08-31 15:14:56 - Feat.: - Title: Matovičovi vyhrala voľby, no protikorupčná bublina spľasla. Čo je s majetkami Počiatka či Mečiara? 05 - Modified: 2023-04-14 08:00:30 - Feat.: - Title: Japonská vláda schválila plán výstavby prvého kasína v krajine. Investícia za miliardy má prilákať turistov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:07