StoryEditor

Údajný boss Okoličány musí ostať vo väzbe

25.01.2010, 14:26
Autor:
TASRTASR

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR dnes na svojom neverejnom zasadnutí predĺžil väzbu údajnému bossovi východoslovenskej zločineckej skupiny Róbertovi O. do konca apríla.

"Senát Najvyššieho súdu SR dnes na neverejnom zasadnutí predĺžil lehotu trvania väzby u obžalovaného R.O. do 30. apríla 2010," povedal dnes pre TASR Peter Préti z NS SR. Róbertovi O., ktorého minulý rok vo februári odsúdil Špeciálny súd (ŠS) v Pezinku na doživotný trest odňatia slobody, končila väzba o pár dní - 31. januára. "Sme presvedčení, že väzba je nezákonná," uviedol mimo iného pre TASR po opustení súdnej miestnosti právny zástupca Róberta O. Ladislav Kuruc, ktorý argumentuje aj novembrovým verdiktom samosudkyne Okresného súdu Košice II. Tá 24. novembra vyhlásila rozsudok v prípade prečinu výtržníctva, z ktorého prokurátor obžaloval spomínaného 34-ročného Róberta O. Tohto Košičana súd oslobodil spod obžaloby prokurátora, pretože nebolo dokázané, že žalovaný skutok spáchal. Róberta O. eskortovali na dnešné neverejné zasadnutie na NS z ústavu na výkon väzby.

Údajnému šéfovi východoslovenskej zločineckej skupiny minulý rok 5. októbra NS SR predĺžil väzbu do konca januára tohto roku. Pre TASR to vtedy potvrdil Préti z NS SR. "Senát Najvyššieho súdu SR 5. októbra na neverejnom zasadnutí predĺžil lehotu trvania väzby u obžalovaného R.O. do 31. januára 2010," povedal Préti. Róbertovi O. by vypršala naposledy predĺžená lehota väzby 13. októbra. "Z hľadiska vyčerpania maximálne možnej lehoty trvania väzby je možná lehota do apríla 2010," povedal v septembri TASR Préti.

Odvolacie konanie v prípade údajnej zločineckej skupiny Róberta O., ktorého ŠS v Pezinku takmer pred rokom odsúdil na doživotie, prebehne zase na NS 22. a 23. februára. Súd o tom od záveru minulého týždňa informuje na svojej internetovej stránke.

V celej kauze údajnej zločineckej skupiny Róberta O. obžalovali 16 osôb, ktoré mali patriť do zločineckého gangu alebo s ním inak spolupracovať. Usvedčuje ich najmä chránený svedok Róbert G., ktorý bol tiež členom, neskôr však začal spolupracovať s políciou. Polovicu z obžalovaných ŠS odsúdil vlani vo februári, tresty väzenia sa pohybovali od štyroch rokov až po doživotie. Róberta O. odsúdil ŠS na doživotie. Údajný nájomný vrah Jaroslav P. dostal tiež doživotie, ostatných poslal súd na štyri až desať rokov za mreže.

Organizácia na čele s Róbertom O., Róbertom N. a Jozefom L. má údajne na svedomí šesť vrážd. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov. Pôvodná obžaloba sa týkala piatich vrážd, neskôr pribudla obžaloba z ďalšej vraždy. Prípad ôsmich údajných komplicov Róberta O. vrátane Róberta N. a Jozefa L. zatiaľ Špecializovaný trestný súd v Pezinku neukončil.

Na strane druhej v prípade rozsudku spomínaného súdu v Košiciach prokurátor podal odvolanie, o ktorom rozhodne Krajský súd v Košiciach. Rozsudok teda nie je právoplatný.

Dňa 2. augusta 2008 asi o 2.15 h v bare „Boba" na Južnej triede v Košiciach sa mal podľa obžaloby Róbert O. údajne pokúsiť kopnúť do tváre tam prítomného poškodeného. Ten sa uhol a následne ho mal obžalovaný päsťou udrieť do tváre. Napadnutý muž utrpel tržné poranenie nad ľavým obočím, ktoré si vyžiadalo lekárske ošetrenie. Obžalovaný pred súdom vyhlásil, že je nevinný a poškodeného nepozná.

01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 03 - Modified: 2022-02-05 13:08:32 - Feat.: - Title: Netradiční účastníci cestnej premávky. Problémy so zverou v meste? 04 - Modified: 2021-10-26 14:09:24 - Feat.: - Title: Búria sa proti nízkym platom. Policajné odbory chystajú protest za lepšiu životnú úroveň 05 - Modified: 2021-10-11 09:21:19 - Feat.: - Title: VIDEO: Bratislavskú ubytovňu zachvátil požiar, plamene pohltili drevenú budovu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:38