StoryEditor

SMK našla v Gorile svoju minulosť

16.01.2012, 23:00
Vedenie menšinovej strany potvrdzuje informácie o privatizácii z údajného spisu SIS.

Viaceré špičky SMK potvrdili, že privatizačné procesy opísané v spise Gorila sú reálne. Financovanie strán sa podľa nich mohlo udiať tak, ako naznačuje údajný materiál tajnej služby.

Ľudia blízki maďarskej strane mali podľa Gorily profitovať z chystaného predaja štátneho majetku. „Privatizačné procesy sú tak popísané, ako nám referovali, že sa udiali,“ povedal predseda SMK Józef Berényi. Bolo to tak podľa neho pri chystanom predaji letiska, pri Transpetrole aj elektrárňach. Berényi hovorí, že vtedy nekonali, lebo nemali dôkazy a do financií boli zainteresovaní len vybraní členovia. Tvrdí, že medzi nich nepatril.

Csáky cíti zadosťučinenie
V Gorile sa spomína podnikateľ, šéf Slovnaftu Oszkár Világi. Provízie mali podľa údajných prepisov rozhovorov vyplácať za postup nominantov SMK pri privatizácii štátneho majetku.

Podľa niekdajšieho podpredsedu SMK Miklósa Duraya bol Világi sivou eminenciu SMK, sedel v hospodárskej rade strany. „Aj ja som bol chvíľu členom rady, ale vystúpil som, lebo som nechcel znášať politické dôsledky,“ tvrdí Duray. V rade podľa neho boli ľudia, ktorí mali prehľad o podnikateľoch pohybujúcich sa okolo SMK. Vyberali napríklad nominácie do orgánov v štátnych firmách. „Nikto nemal informácie, čo sa tam deje, ani o finančných tokoch,“ hovorí Duray. Na radu podľa Berényiho chodili aj šéf Transpetrolu Štefan Czucz a nominant SMK vo Fonde národného majetku Daniel Végh, spomínaní v Gorile.

Pál Csáky v roku 2007 porazil v boji o predsedu strany Bélu Bugára aj vďaka upozorňovaniu na nebezpečenstvo tandemu Világi – Bugár a vplyv podnikateľov na vedenie strany. Csáky tvrdí, že pri preberaní strany a jej rozpočtu nenašiel žiadne nezrovnalosti. „Ak tam boli peniaze takého charakteru, ako sa spomína v Gorile, tak išli do súkromných peňaženiek, bohužiaľ,“ tvrdí. Spory medzi novým a starým vedením s napokon skončili odchodom Bugára, Zsolta Simona a ďalších a založením Mosta-Híd.

„Neviem vám povedať, čo všetko je z Gorily pravda o Világim,“ reagoval Bugár. Dodal, že Világiho aj v minulosti označovali za pokladníka SMK. „Vždy som to vyvrátil, že to tak nebolo,“ poznamenal Bugár.

Világi odmieta informácie, že by mal dostávať od spoločníka finančnej skupiny Penta nejaké provízie. Jeho hovorca odkázal, že platí staršie stanovisko Világiho k Pente. „So skupinou Penta sme pri obchodných vzťahoch za posledných 10 rokov stáli proti sebe,“ uviedol v ňom Világi. Világi niekoľko rokov zamestnával policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka. Ministerstvo vnútra vylučuje možný konflikt záujmov. Hovorca Gábor Grendel uviedol, že na špeciálny tím, ktorý Gorilu preveruje, nemá Spišiak dosah.

Radičová sa pýta Mitríka
V Gorile sa podobne ako o Világim hovorí aj o Gabrielovi Palackovi, ktorý mal byť spojkou medzi SDKÚ a finančnou skupinou Penta. SDKÚ uvádza, že je za dôkladné preverenie všetkých skutočností v Gorile. Zverejnenie dokumentu považuje za spravodajskú hru. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) požiadala šéfa SIS Karola Mitríka, aby ju informoval, či je Gorila autentická, kedy akciu tajná služba ukončila a či pri jej vyšetrovaní spolupracovali s políciou. „Zatiaľ som odpoveď nedostala,“ uviedla Radičová. Prezident Ivan Gašparovič už má na stole žiadosť o zbavenie Mitríka mlčanlivosti, aby mohol o prípade vypovedať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:45