StoryEditor

Pravica sa nedohodla. SaS chce vyskúšať Krajcera aj Freša

04.02.2013, 23:00
Autor:
zpzp
Pravica sa nevie dohodnúť ani na tom, ako ubrániť poslednú župu pred vládou Smeru-SD.

Rokovanie o spoločnom postupe sa včera skončilo neúspechom, za župana má kandidovať predseda SDKÚ Pavol Frešo aj exminister kultúry z SaS Daniel Krajcer.

„Nevidíme problém v tom, aby boli dvaja kandidáti na župana a jedna spoločná kandidátka na poslancov,“ hovorí podpredseda SaS Juraj Miškov. V prvom kole župných volieb by sa podľa Miškova ukázalo, či je lepší Frešo alebo Krajcer. V druhom by už podporili úspešnejšieho.

Dohoda nie je ani na poslancoch
Župné voľby budú koncom tohto roka. Bratislavský samosprávny kraj, ktorému teraz šéfuje Frešo, je pre opozíciu dôležitý, keďže v ostatných má Smer svojho župana.

Miškov pripustil, že zhodnúť sa nevedia ani na budúcich župných poslancoch.

Ľudová platforma (SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd) podľa Miškova koalíciu vylučuje, ak bude SaS trvať na Krajcerovi. „Máme ešte jedno stretnutie – 18. februára, ak sa vtedy nedohodneme, pôjdeme samostatne,“ dodal Miškov.

KDH neverí SaS
SaS nechce ustúpiť, odvoláva sa na výsledky parlamentných volieb. V nich boli liberáli najúspešnejší práve v Bratislave.
Frešo už skôr podmienil svoju kandidatúru podporou všetkých pravicových strán. Pre HN včera nechcel komentovať postoj SaS. Podpredseda KDH Július Brocka neverí, že to liberáli s Krajcerom myslia „smrteľne“ vážne. „Prípad SaS a Krajcera len dokazuje, že strana len vyjednáva čo najlepšiu pozíciu,“ poznamenal Brocka. SaS chce podľa neho pre seba získať čo najviac mandátov v župnom parlamente.

Bratislavská krajská šéfka Mostu-Híd Alžbeta Ožvaldová uviedla, že je dôležité, aby stredopravé strany spolupracovali, inak pomáhajú Smeru-SD.

Smer už koncom roka predstavil takmer všetkých kandidátov na županov. Utajené zostalo len meno nádejného predsedu Bratislavského kraja. Podľa informácií zo Smeru sa vedenie strany dohodlo na europoslankyni Monike Flašíkovej Beňovej. Tá sa k celej veci vyjadrovať nechce.

Brocka nepovažuje za neúspech pravice, že na rozdiel od Smeru-SD ešte nemá jasno v tom, koho nasadí do župných volieb. „Je to prirodzené, keďže Smer je monopolná direktívna ľavica, ktorá nemusí robiť kompromisy,“ poznamenal.

SaS pôvodne okrem Krajcera zvažovala na post bratislavského župana exministra obrany Ľubomíra Galka. V súčasnosti je podľa Miškova v hre už len Krajcer.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:34