StoryEditor

Personálny veľký tresk v SDKÚ nestačí

18.05.2012, 00:00
Kandidátka na predsedu Lucia Žitňanská chce zrozumiteľnú ponuku pre voličov.

Čo treba v SDKÚ zmeniť, aby znovu dokázala oslovovať voličov? 

Výsledok volieb bol fackou pre celú pravicu. SDKÚ-DS jasne odkázali, že očakávajú zmenu, aby mohli našej strane opäť dôverovať. Nemôže však ísť len o jeden personálny veľký tresk. Okrem samotných zmien strany musíme priniesť aj zrozumiteľnú programovú ponuku. Ľudia od nás očakávajú viac ako heslá. Chcú ponuku, ktorá nebude odtrhnutná od reality, ale bude odpoveďou na problémy normálnych ľudí. Keď sa povie SDKÚ, ľudia hovoria o pochybnostiach. Mojou ambíciou je, aby v budúcnosti ľudia pocítili, že SDKÚ-DS je dôveryhodná strana, ktorá vie, čo treba naozaj urobiť.

SDKÚ v podstate vediete už tri mesiace, pociťujete to ako výhodu oproti vašim súperom?
Mojou úlohou je zabezpečiť, aby strana normálne fungovala a aby sme plnili svoju úlohu v opozícii. Ak chceme získať dôveru voličov, nesmieme sa zaoberať len sami sebou. Prišla jednofarebná vláda. Poslanci schválili bianko šek pre jej ministrov robiť čokoľvek. Na dôležité miesta sa vracajú ľudia s pochybnou minulosťou a vážnymi prešľapmi. Na to treba upozorňovať. Vznikla však aj dohoda na zúžení poslaneckej imunity. Toto od SDKÚ-DS očakávajú naši voliči, a na tom pracujem.

Kritici vám vyčítajú, že ste sa dostatočne nedištancovali od Mikuláša Dzurindu.
Keď to bolo potrebné, povedala som jemu aj ostatným, že strana potrebuje zmenu. Vlastne ako jediná som sa pár týždňov pred voľbami postavila a pomenovala problémové veci. To je jasný signál, ktorý voliči vypočuli a dali mi dôveru. Niektorí stále vidia len minulosť, ale predseda strany musí urobiť viac ako hodiť všetku vinu na toho predchádzajúceho predsedu.

Prečo si myslíte, že dokážete na kongrese poraziť Pavla Freša?
Išla som do toho, lebo chcem uspieť. Nie kohokoľvek poraziť. Dostala som dôveru voličov a cítim dôveru aj zvnútra strany. Rozhodujú delegáti na kongrese. Vďaka otvoreným stretnutiam po celom Slovensku, ktoré som navrhla, poznajú predstavy všetkých kandidátov.

Ak uspejete, budete chcieť Pavla Freša ako podpredsedu?
O podpredsedoch rozhodne kongres. Už dávnejšie som ho pomenovala ako jedného z členov tímu, o ktorého sa opieram.

Vidíte svoju budúcnosť v SDKÚ aj v prípade, že vás delegáti nezvolia za predsedníčku?
Dnes kandidujem na predsedníčku SDKÚ-DS. Od môjho prvého zvolenia do parlamentu som pracovala pre SDKÚ-DS, a tak tomu bude v každom prípade aj po sobote. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:43