StoryEditor

Kaliňák: Jedinou schopnosťou opozície je škandalizovať

22.01.2010, 14:36
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia opozičných strán Slovensku nikdy neponúkli alternatívu a ich jedinou schopnosťou je škandalizovanie. Pre TASR to dnes uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý reagoval na iniciatívu opozície odvolať ho z vládneho postu. Práve dnes totiž trojica poslancov z SDKÚ-DS, KDH a SMK doručila do parlamentnej podateľne podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej sa vicepremiérovi pokúsia vysloviť nedôveru pre kauzu výbušnina.

"Je to ich legitímne právo, ale robia obrovské haló okolo pochybenia jednotlivcov. Naopak, ja som veľmi hrdí na hasičov a policajtov za to, čo urobili za posledného tri a pol roka," vyhlásil Kaliňák. Podľa jeho slov bolo nezdarov v rezorte veľmi málo v porovnaní s tisíckami úspešných zásahov a s tisíckami zadržaných nebezpečných páchateľov. "To je to, čo reprezentuje Policajný a Hasičský a záchranný zbor. Ja som naozaj veľmi rád, že mám príležitosť s týmito ľuďmi spolupracovať," uistil.

Kaliňák je presvedčený, že opozícia sa namiesto pomoci týmto ľuďom v sociálnom zabezpečení, im vždy obrátila chrbtom. "A tak to bude vyzerať aj na tejto schôdzi. My na nej budeme rozprávať o všetkom tom, čo tento rezort za posledných tri a pol roka dosiahol. A je toho naozaj veľa," dodal.

Dôvodom tejto opozičnej iniciatívy je kauza zabudnutej vzorky výbušniny, ktorá sa po nevydarenom policajnom aktivačnom cvičení dostala na palube lietadla z popradského letiska až do írskeho Dublinu. Za tento incident najskôr opozícia Kaliňáka vyzvala, aby odstúpil sám. Ten to však neurobil, keďže prípad vníma ako fatálnu chybu konkrétneho policajta a nie ako systémové zlyhanie.

"Považujeme za neprípustné, aby sa ktorýkoľvek nič netušiaci občan SR stal predmetom pokusu zo strany polície, pokusu, ktorý ohrozuje jeho bezpečnosť," dnes Daniel Lipšic (KDH). Táto akcia podľa jeho slov nasvedčuje systémovým pochybeniam, ale aj individuálnemu zlyhaniu ministra. "Ten chcel kauzu najskôr zatĺcť, potom sa skrýval pred médiami. Keď ten škandál priznal, snažil sa hodiť vinu na iných - na psovoda, írsku políciu, pilota, samolepiaci ruksak či bývalú vládu," konštatoval.

Martin Fedor (SDKÚ-DS) pripomenul, že po vypuknutí tejto kauzy čelilo Slovensko najväčšej medzinárodnej hanbe za posledných 14 rokov. "Už toto je dôvod na odstúpenie ministra," podčiarkol. Gyula Bárdos (SMK) je presvedčený, že Kaliňák mal odstúpiť sám. "Názor SMK je už od roku 2006, teda od prípadu Hedvigy Malinovej, že minister vnútra je dávno zrelý na odvolanie".

Lipšic priznal, že o úspešnom odvolaní Kaliňáka si nerobí ilúzie. "Koalíciu držia po kope škandály a kšefty, ale naši občania majú právo vedieť, v akých ďalších prípadoch môžu byť použití ako pokus pre štátne orgány," ozrejmil. Na odvolanie člena vlády je totiž potrebných aspoň 76 hlasov poslancov, ktoré opozícia k dispozícii nemá.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:43