StoryEditor

Fedor: Škandál nás stavia do zlého svetla

06.01.2010, 13:36
Autor:
TASRTASR

Škandál s výbušninou, ktorá sa dostala v batožine Slováka po nevydarenej bezpečnostnej akcii na bratislavskom letisku do Írska, stavia našu krajinu do zlého svetla a je zahraničným škandálom. Pre TASR to dnes uviedol poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS a exminister obrany Martin Fedor.

"Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa rád ukazuje, keď môže získať politické body, keď je však problém, nevysvetľuje a schováva sa za svojho podriadeného. Teraz sa minister naozaj celosvetovo zviditeľnil," vyhlásil Fedor.

Tvrdí, že členovia vlády by mali konečne ukončiť dovolenky a venovať sa problémom, ktoré oslabujú postavenie Slovenska. "Ministra týmto vyzývame, aby sa postavil a vysvetlil to z jeho úrovne. V slušných krajinách každý vie, čo má urobiť po podobnom škandále," uzavrel opozičný poslanec.

Výbušnina, ktorú našli v utorok (5.1.) ráno v írskom Dubline v byte Slováka, bola jednou z ôsmich častí kontrabandu, ktoré úrady dali cez víkend do kufra nič netušiacim osobám na bratislavskom letisku v rámci testu bezpečnostných opatrení. V siedmich prípadoch bola kontrola na letisku úspešná, ale 90 gramov trhaviny hexogén (RDX) preniesol v batožine slovenský elektrikár do Dublinu. Slováka na mieste zatkli, večer však ho prepustili a nehrozia mu nijaké obvinenia.

Írsky rezort diplomacie uviedol, že slovenské ministerstvo vnútra tlmočilo írskemu ministrovi spravodlivosti Dermotovi Ahernovi hlboké poľutovanie nad incidentom zo strany vlády SR. Ahern uviedol, že je znepokojený faktom, že slovenská polícia upozornila írsku stranu až po troch dňoch.

Dnes však šéf hraničnej a cudzineckej polície Slovenska Tibor Mako poprel informácie írskych médií, podľa ktorých sa v batožine slovenského občana nachádzalo osem vzoriek výbušniny. Na tlačovej konferencii na popradskom letisku uviedol, že išlo o približne 90-gramovú vzorku výbušniny, ktorá sa omylom prilepila na popruhy jedného z ruksakov, ktorý bol uložený v batožinovom priestore.

Fatálnu chybu podľa neho urobil policajt, ktorý bol vtedy v službe a z doposiaľ nezistených príčin zabudol vybrať vzorku výbušniny z batožinového priestoru. Ďalšiu chybu urobil, keď to hneď neoznámil nadriadeným.

Vzorka sa na palubu lietadla dostala po štandardnej aktivizačnej činnosti, kedy má vycvičený pes nájsť výbušninu medzi batožinou. Pritom bola použitá jedna pachová vzorka a jedna už spomínaná približne 90-gramová vzorka. Pes našiel len pachovú vzorku a na tú druhú policajt zabudol. Po tom, čo zistil, že vzorka ostala na palube, oznámil to pilotovi lietadla a situáciu mu vysvetlil. Pilot sa aj napriek tomu rozhodol vzlietnuť, pretože podľa neho nešlo o život ohrozujúcu situáciu.

V sobotu (2.1.) ešte počas letu, konkrétne o 12.32 h popradské letisko kontaktovalo letisko v Dubline prostredníctvom telefaxovej správy, aby pracovníkov informovali o tom, že na palube lietadla sa nachádza inkriminovaná vzorka. "Je to pre nás záhada, že táto správa nenašla adekvátnu odozvu z druhej strany," konštatovala riaditeľka letiska Poprad-Tatry Ivana Herkeľová.

Mako si počínanie policajta, ktorý je už 20 rokov v službe, nevie vysvetliť. O osude jeho pozície rozhodne disciplinárne konanie, taktiež sa bude v najbližšom čase šetriť aj to, či v prípade nepochybil aj niekto iný. Mako si je vedomý toho, že je ohrozená aj jeho pozícia, uviedol, že o tom rozhodne minister vnútra Robert Kaliňák. Ten hneď po tom, čo táto chyba vyšla najavo, zrušil všetky podobné cvičia.

01 - Modified: 2024-03-30 16:30:52 - Feat.: - Title: Svedkovia Jehovovi v Rakúsku našli vo svojej budove podozrivý balík. Ukrývalo sa v ňom výbušné zariadenie 02 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 03 - Modified: 2023-12-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ohnivá rieka whisky zaplavila Dublin. Tragédia si vyžiadal mnoho obetí, každá zomrela na otravu alkoholom 04 - Modified: 2023-11-25 21:20:33 - Feat.: - Title: Z nemocnice prepustili dievča pobodané v Dubline, ďalšie je v kritickom stave 05 - Modified: 2023-11-24 09:50:51 - Feat.: - Title: Tak násilné nepokoje, ako v Dubline po pobodaní ženy a detí, polícia ešte nezažila. Zatkli 34 ľudí (foto)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:26