StoryEditor

Belousovová: Stali sme sa národom, ktorý dospel

01.01.2010, 15:40
Autor:
TASRTASR

Základným pozitívom osamostatnenia republiky bolo podľa podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej naplnenie túžby Slovákov po samostatnosti a štátnosti. "Stali sme sa národom, ktorý dospel... Zaradili sme sa medzi národy sveta, ktoré majú svoj vlastný štát, a to bolo veľmi dôležité," povedala pre TASR pri príležitosti dnešného 17. výročia vzniku Slovenskej republiky. Poukázala na to, že rozdelenie Československa nesprevádzali vojnové konflikty ani násilnosti, ale že rozchod bol kultivovaný a civilizovaný, čo bola rarita.

V oblasti hrdosti Slovákov na samostatný štát sú ešte rezervy, ale, ako poznamenala Belousovová, nič neprichádza naraz. Myslí si, že výchova k vlastenectvu môže byť rôzna, od zákona cez osobný príklad politických špičiek či za pomoci všetkých, ktorí môžu zlepšiť národnú hrdosť. "Pamätám si, ako Slováci prejavili hrdosť a vlastenectvo pri rôznych športových súťažiach," zhrnula s tým, že to sú momenty, kedy o vlastenectve nemusí nikto hovoriť. Podotkla, že vtedy sú Slováci hrdí na to, že sme to my a že svet o nás vie.

Obdobie samostatnosti naučilo Slovákov byť za seba zodpovední, uviedol poslanec Národnej rady SR Martin Fronc. "Aby sme jednoducho nehľadali nedostatky a chyby, čo nám spôsobili druhí. Priviedlo nás to do istej miery aj k tomu, že sme museli súťažiť v európskom priestore s ostatnými napríklad pri vstupe do EÚ," uviedol pre TASR. Za negatívum považuje to, že Slováci nie vždy dokážu spravovať spoločnosť, pričom poukázal na problematiku korupcie či vymožiteľnosti práva. Myslí si tiež, že väčšina ľudí je na úspechy krajiny hrdá a odporcovia rozdelenia Československa sa s tým, už minimálne vyrovnali.

Dnešný deň je pre Slovákov historicky veľmi významný, konštatovala pre TASR poslankyňa Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) s dôvetkom, že do akej miery si to ľudia uvedomujú, je otázne. Rozdelenie republík považuje za správny krok. "Som presvedčená, že vznik SR treba vnímať aj v kontexte historického úsilia Slovákov na sebaurčenie," uzavrela a doplnila, že napriek tomu, že sme malý štát, sme dokázali, že si poradíme aj s náročnými úlohami i ťažkosťami.

Na margo hrdosti obyvateľov na vlastný štát poznamenala, že miera jej dostatočnosti sa dá ťažko zmerať, keďže je to relatívny pojem. Zároveň odsúdila prejavy nacionalizmu. Podotkla, že ak si niekto myslí, že hrdosť sa naučíme v školách, tak to nie je možné, keďže takýto krok musí prísť v rodine. Škola môže byť len súčasťou tohto procesu podobne, ako aj médiá, objasnila. Zdôraznila tiež, že dôležitá je aj úcta k ostatným národom.

"Vznik samostatnej SR bol veľmi zaujímavý a dominantný krok. Hlavne od roku 1998, je to veľmi úspešný príbeh mladej krajiny, ktorá sa etablovala v OECD, EÚ, NATO a zaviedla euro," povedal pre TASR predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Osamostatnenie označil za pozitívny krok, pričom krátke obdobie jeho trvania považuje za úspešné a poukázal, že to tak vnímajú aj na medzinárodnom poli.

Bárdos je presvedčený, že väčšina občanov je hrdá na to, že žije v samostatnej republike. "Na to, že akých politikov má alebo v akých pomeroch žije, no tak tu by som bol trošku opatrnejší," doplnil s tým, že viacerí si tiež zdravú hrdosť zamieňajú s nacionalizmom. Tvrdí, že hrdosť je vo väčšine obyvateľov, pričom však pripomenul, že rôzne kauzy či tendre ľudí hrdosťou napĺňať nemôžu a majú tiež vplyv na ich hodnotenie štátu.

"Ukázali sme, že aj päťmiliónový národ môže byť úspešný, uznávaný a taký, ktorý akceptujú aj veľké krajiny. Zvýraznili sme svoju jedinečnú geopolitickú centristickú polohu v Európe, čo je perspektíva do budúcnosti," uviedol pre TASR Jozef Halecký (ĽS-HZDS). Vyzdvihol, že po dlhom a komplikovanom čase sa v prípade Slovenska ukázalo, že každý národ má mať svoju republiku. Väčšina občanov je podľa neho hrdá na samostatnú republiku, ale nie je to na takej úrovni ako v Spojených štátoch amerických či Rusku. Predpokladá však, že percento tých, ktorí uznávajú, milujú a rozvíjajú krajinu, bude ďalej stúpať.

"Myslím, že Slováci sú hrdí na to, že je samotná SR a sú hrdí na svoju republiku a Slovensko ako také. Myslím, že o tom niet pochýb," zhrnul pre TASR predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Poznamenal, že samostatnosť nám umožnila ukázať, že sme tu. "Že sme životaschopní, konkurencieschopní a že sa vieme predierať svetom."

01 - Modified: 2024-04-22 19:04:42 - Feat.: - Title: Počas vojenského cvičenia NATO v Poľsku zahynul španielsky vojak 02 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:52