StoryEditor

Odmietli politické nominácie do spoločností s podielom štátu

Koaliční partneri sa včera dohodli, že personálne obsadzovanie orgánov spoločností, v ktorých má podiel štát alebo FNM SR, je výlučne v kompetencii príslušného rezortného ministra alebo FNM SR. Podľa M. Dzurindu napriek tomu, že KDH nepresadilo svoju požiadavku, nič nebráni pokračovaniu v ďalšej koaličnej spolupráci. Požiadavku KDH, aby každá strana mala svojich zástupcov v orgánoch Slovenských elektrární (SE), považujú ostatné tri koaličné strany za princíp politických nominácií a odmietajú jeho uplatňovanie vo všetkých relevantných obchodných spoločnostiach. Uviedol to po včerajšom rokovaní Koaličnej rady predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda.
Spor vznikol po tom, keď poslanci KDH, nespokojní s návrhom na obsadenie Predstavenstva SE, nepodporili minulý týždeň prezidentom vrátenú novelu zákona o verejnej službe, súvisiacej s reformou zdravotníctva. Vyhlásilo tiež, že dôslednú kontrolu v štátom kontrolovaných podnikoch je možné uplatňovať zástupcami politických strán v predstavenstvách a dozorných radách týchto firiem. ANO však politické nominácie bez možnosti posledného slova príslušného ministra odmieta.
Ďalším z rozhodnutí Koaličnej rady je, že minister práce by mal v spolupráci s ministrom financií a ministrom zdravotníctva pripraviť opatrenia na zladenie štátneho rozpočtu so zákonom o verejnej službe a minister zdravotníctva by mal vypracovať zákon, ktorý bude riešiť diferencované odmeňovanie v jeho rezorte, konštatoval M. Dzurinda. Tieto úlohy dostanú ministri dnes počas rokovania vlády. Zároveň premiér požiada ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, aby sa uskutočnila diskusia o reforme v jeho rezorte. Vládne strany sa tiež dohodli na personálnom obsadení miest prednostov okresných a krajských úradov. SDKÚ nominuje prednostov krajských úradov v Bratislavskom, Prešovskom a Košickom kraji. V Trnavskom a Nitrianskom kraji sa stane prednostom krajského úradu nominant SMK. KDH obsadí tieto posty v Žiline a v Trenčíne a ANO v Banskej Bystrici. Minister vnútra Vladimír Palko má na rokovanie vlády pripraviť návrh na vymenovanie nových prednostov. Posledná dohoda, ku ktorej včera dospeli koaliční partneri, sa týka referenda o vstupe SR do EÚ. Koalícia podľa premiéra predloží opozícii a celému širšiemu politickému spektru návrh, aby sa referendum konalo v dňoch 16. a 17. mája 2003.
Povedali po rokovaní
B. Bugár: Šéf SMK naďalej odmieta politické nominácie. "Každý má právo navrhovať svojich odborníkov, ale je právom ministra rozhodnúť."
R. Nemcsics: Podľa ministra hospodárstva Roberta Nemcsicsa, koaliční partneri povedali KDH svoje nie v prípade politických nominácií. Téma teplární bola na koaličných rokovaniach spomenutá len okrajovo. "Je to v kompetencii ministra," argumentoval Nemcsics a dodal, že spor bol vyriešený v súlade so zákonom a kompetenciami ministra.
Otázka personálneho obsadenia elektrární je vraj stále len v podobe návrhu. Na doplňujúcu otázku HN, či je v hre kreslo šéfa SE aj predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti INCOS Miroslava Pikusa, Nemcsics povedal "nič o tom neviem". Práve INCOS prejavila v marci ambíciu stať sa operatórom na trhu s elektrinou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 15:21