StoryEditor

Ficovmu šetreniu opozícia neverí

03.05.2012, 00:00
Nová vláda plánuje usporiť najmä na chode štátu, bohatších ľuďoch a firmách.

O koľko peňazí prídu, premiér Robert Fico (Smer) neuviedol ani v hodinovom prejave, v ktorom včera predstavil program vlády v parlamente.  Opozícia pochybuje, že dokáže konsolidovať verejné financie bez dosahu na všetky sociálne skupiny. Fica chce podrobiť kritike dnes počas parlamentnej diskusie.

Dane porastú, DPH nie
„Podporíme len také opatrenia, ktoré neohrozia základné životné podmienky občanov. To je naša politika,“ uviedol Fico a zožal potlesk svojho 83-členného poslaneckého klubu. DPH zvyšovať nechce, peniaze plánuje do štátnej kasy získať napríklad zavedením progresívnej dane z príjmov. Realitou by sa mala stať aj daň z dedičstva či darovania. Opozícia pripomína, že opatrenia sa dotknú aj sociálne slabších.  

„Zoberú všetkým – živnostníkom, dohodárom, sporiteľom v druhom pilieri, majiteľom bytov, dedičom, skrátka všetkým, okrem skutočne bohatých. Tí sa totiž vyhnú zdaneniu, ktoré si Fico nachystal a utečú do daňových rajov,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Ani SDKÚ neverí Ficovým rečiam o istotách pre občanov. „Konsolidáciu budú platiť ľudia, a nie vláda,“ uviedol šéf poslaneckého  klubu Ľudovít Kaník. KDH vládnym plánom vyčíta, že v skutočnosti vôbec  neriešia nezamestnanosť ani konsolidáciu. „Zvyšovanie daní, daň zo smrti, teda z dedičstva a z dobrých skutkov, čiže z darovania, považujeme za nemorálne,“ vysvetlil Ján Figeľ.  

Iba slová
Fico si dnes na pôde parlamentu vypočuje kritiku aj za nekonkrétnosť predloženého programového vyhlásenia. Opozícia označuje plány vlády za najviac vágne v histórii Slovenska. Vyše 60-stranové plány totiž neobsahujú takmer žiadne čísla. „Vnímame to ako bianko šek pre ministrov, aby naozaj mohli urobiť hocičo a aby sme po štyroch rokoch nevedeli riadne odkontrolovať prácu vlády,“ uviedla Lucia Žitňanská (SDKÚ).

Aj Daniel Lipšic (KDH) podozrieva vládu, že ide o zámer. „Je také všeobecné, frázovité a nekonkrétne, čím je vlastne  ťažko kontrolovateľne,“ reagoval.  

Premiér argumentuje, že inak to nešlo. „Čakáme na oficiálne čísla, pokiaľ ide o odhad hospodárskeho rastu a výšku deficitu. Musíme nastaviť všetky opatrenia na konkrétne ukazovatele, hovoriť dnes napríklad o sadzbe dane pre právnické osoby je preto zbytočné,“ tvrdí. Ako prvé predloží  návrh na otvorenie druhého dôchodkového piliera a rušenie špecializovanej štátnej správy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:32