StoryEditor

Vláda schválila zákon o podpore cestovného ruchu

13.01.2010, 16:44
Autor:
TASRTASR
Nový zákon vymedzuje orgány štátnej správy, ktoré spolu s angažovanosťou fyzických osôb a právnických osôb môžu koordináciou aktivít vytvárať čo najlepšie podmienky na zdynamizovanie turizmu na území kraja, obce a celého Slovenska.

Predkladateľom zákona je Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Zákon popisuje práva a povinnosti subjektov CR, tvorbu koncepčných dokumentov a financovanie rozvoja CR.

V rámci štátnej správy plnenie úloh podpory CR budú zabezpečovať MH, samosprávne kraje, obce, Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), krajské a oblastné organizácie CR.

Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka "zákon deklaruje štruktúru orgánov, ktoré budú zabezpečovať rozvoj turizmu na Slovensku, teda od vládnej úrovne až po oblastné regionálne turistické strediská". Zákon definuje postavenie orgánov takýchto inštitúcií a to, kto môže byť členmi takýchto združení. Zároveň v rámci zákona, "čo je najdôležitejšie, bol odsúhlasený vládou princíp spolufinancovania. To znamená, že na každú korunu vynaložených verejných prostriedkov štát prispeje cez MH tou istou čiastkou, čiže podiel spolufinancovania bude 50 ku 50".

Zainteresované subjekty majú podporovať turizmus aktivitami, ktoré budú smerovať k zvýšeniu počtu domácich a zahraničných návštevníkov, predĺženiu ich pobytu v SR a zvýšeniu ich prínosu pre hospodárstvo. Zákon vymedzuje aj integrovaný informačný systém cestovného ruchu. Pôjde o databázu informácií o domácich prírodných a kultúrnych zaujímavostiach. Databáza bude obsahovať aj strediská CR, zariadenia a poskytovateľov služieb. Tretím pilierom podpory CR bude súbor služieb - produkt, ktorý ponúka cieľové miesto, podniky a inštitúcie schopné uspokojiť potreby návštevníkov a vytvoriť tak komplexný súbor zážitkov.

Zákon ďalej konkretizuje, ako sa môže krajská a oblastná organizácia CR (registrovaná PO) založiť. Bude fungovať podľa stanov. Register krajských a oblastných organizácií bude viesť MH. Ak nebude takáto organizácia dodržiavať stanovy, MH ju zruší. Krajská organizácia CR vzniká zakladateľskou zmluvou a zápisom do registra. Jej členom bude samosprávny kraj a jedna oblastná organizácia CR a príjmom členské príspevky. V oblastnej organizácii CR budú aj podnikatelia a najmenej päť susediacich obcí alebo mestské časti Bratislavy či Košíc.

Aktivity CR na základe posúdenia projektov budú financovať štát, kraje, obce, PO a FO. Iba registrované organizácie CR môžu od štátu získať na projekty CR grantové a negrantové zdroje a tiež dotácie, ak podajú žiadosť a splnia podmienky na pridelenie peňazí.

Účinnosť zákona sa predpokladá od 1. júla 2010.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:26