StoryEditor

Väčšina poslancov si nultý plat nechala

15.04.2012, 18:16
Dobročinnosť. Po výzve prezidenta venovali na Hrad Krásna Hôrka extra výplatu zatiaľ iba jednotlivci.

Poslanci si na nový „finančný darček“ rýchlo zvykli. Nultého platu, ktorý si schválili napriek nesúhlasu prezidenta Ivana Gašparoviča, sa vzdávajú len zriedkavo. Keďže poslanci na konci minulého volebného obdobia prelomili prezidentovo veto, ten ich vyzval, aby svoj extra plat darovali na obnovu Krásnej Hôrky. Ak by sa ho vzdali všetci, na dobročinnosť by putovalo takmer 400-tisíc eur.

Výplata na obnovu
Poslanci už majú na účtoch marcovú výplatu, aj keď do poslaneckých lavíc zasadli až v apríli. Peniaze získali za obdobie medzi voľbami a zložením poslaneckého sľubu vďaka zákonu, ktorý na poslednú chvíľu presadil minulý parlament. Hneď v úvode volebného obdobia si tak prilepšili o viac než dve tisícky eur. Klub Smeru-SD, ktorý má v parlamente rekordných 83 poslancov, nezvažuje vypočuť apel prezidenta Gašparoviča. „Nemám takú vedomosť, je to na individuálnom rozhodnutí každého,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková.

Liberáli podľa ich hovorkyne Tatiany Tóthovej prispievajú na dobročinnosť pravidelne a nepotrebujú na to nulté platy či výzvy hlavy štátu. „Martin Chren venoval na Krásnu Hôrku celý plat, prispel aj Richard Sulík,“ spresnila Tóthová.

„Darovanie prvého platu navrhol v našom klube Mikuláš Huba, súhlasil som,“ tvrdí líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. Či siahol do peňaženky aj on sám, nespresnil. „Ukazovať solidárnosť cez médiá je teatrálne.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:05