StoryEditor

Polícia si posvieti na kauzu Gorila

28.12.2011, 08:43
Autor:
TASRTASR
Pravosť zverejnených dokumentov sa dá podľa rezortu vnútra (na snímke jeho šéf Lipšic) ľahko overiť.

Polícia začne znovu preverovať informácie z údajného dokumentu SIS s názvom Gorila, ktorý poukazuje na politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ. Pre denník Sme to potvrdil minister vnútra Daniel Lipšic z KDH.

Jednoduché overenie
K obsahu spisu, ktorý niekto zverejnil na internete, sa zatiaľ nechce vyjadrovať. "Medializované dokumenty obsahujú viaceré skutkové otázky, ktoré sa dajú pomerne ľahko potvrdiť alebo vyvrátiť," dodal pre denník Lipšicov hovorca Gábor Grendel.

Materiály hovoria o zasahovaní finančnej skupiny Penta do politiky, napríklad cez ministra hospodárstva Jirka Malchárka z ANO. Ďalej o politických nomináciách, miliónových províziách či prepojení príslušníkov polície a SIS so záujmovými skupinami. SIS dokumenty nekomentuje, Penta ich označila za výmysly, Malchárek sa k nim vyjadrovať nechcel.

 

Obsah údajných prepisov si môžete prečítať TU.

 

Žalujú sulíkovci
Policajné prezídium v utorok (27.12.) pre SME potvrdilo, že Úrad boja proti korupcii prijal trestné oznámenie a rozhodne o ďalšom postupe. Trestné oznámenie pre Gorilu podali poslanci SaS. Jeden z nich Kamil Krnáč hovorí, že majú z viacerých zdrojov potvrdenú pravdivosť tvrdení v zverejnených prepisoch.

Policajti v minulosti kauzu Gorila vyšetrovali. Prípad neskôr prevzala prokuratúra, ktorá vyšetrovanie zastavila.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka v piatok (23.12.) pre televíziu Markíza povedal, že vyšetrovanie dospelo k záveru, že dokumenty s údajnými prepismi odpočúvaní nie sú autentické, "keďže sa nenašla žiadna nahrávka ani žiadny záznam na nejakom mediálnom nosiči, ktorý by svedčil o tom, že sú z tohto mediálneho nosiča alebo z tohto systému SIS."

SaS bude podľa poslanca Pavla Hladkého žiadať, aby brannobezpečnostný výbor urobil prieskum v SIS.

Kontakt na agenta
V dokumentoch sa uvádzajú konkrétne spisové značky, pod ktorými mala tajná služba v rokoch 2005 a 2006 žiadať o povolenie odpočúvania Krajský súd v Bratislave. Ten ich v utorok 27. decembra nepotvrdil, ani nevyvrátil. "Nebudeme sa vyjadrovať," reagoval pre denník Sme hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Gorila píše aj o kontakte bývalého redaktora SME Toma Nicholsona s bývalým príslušníkom SIS, ktorý údajne na kauzu upozorňoval exriaditeľa SIS Jozefa Magalu. Následne ho prepustili. "Je to pravda," povedal Nicholson o schôdzkach s agentom SIS.

Kauza Gorila sa týka údajného dokumentu SIS, ktorý niekto zverejnil na internete pred Vianocami, tajná služba podľa neho v akcii Gorila odpočúvala byt Penty v Bratislave. Žiadosť SIS schválil Krajský súd v Bratislave. Podnikatelia sa s politikmi podľa prepisov dohadovali o obsadení funkcií, úplatkoch, privatizácii a províziách. Dokument obsahuje mená ľudí zo SIS aj s ich služobným zaradením.

01 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Generálny riaditeľ Mediaprint Kapa vysvetľuje 02 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruska Šarapovová už vo finále
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:42