StoryEditor

Prokurátori si dnes vyberú generála

13.01.2013, 23:00
Autor:
zpzp
Kandidát na generálneho prokurátora bude známy ešte pred rozhodnutím Ústavného súdu o sťažnosti Jozefa Čentéša.

Predseda Rady prokurátorov Ľudovít Kopernický pre HN potvrdil, že na dnes zvolal rokovanie, na ktorom vyberú budúceho šéfa prokurátorov. Spomína sa bratislavský krajský prokurátor Jaromír Čižnár.

„Každý má možnosť navrhnúť viaceré mená a z nich potom vyberieme,“ povedal Kopernický. Do novej voľby v parlamente je možné prihlásiť sa do 18. januára. Rada prokurátorov sa podľa zákona vyjadruje k presne vymedzeným veciam, kandidát na generálneho prokurátora medzi ne nepatrí. Kopernický hovorí, že síce takú právomoc nemajú, ale nevidí nič zlé na tom, keď zaujmú stanovisko. Pripomenul, že ich o to požiadal Ústavnoprávny výbor Národnej rady.

Naposledy poslanci zvolili Čentéša, prezident Ivan Gašparovič ho však odmietol vymenovať. Premiér Robert Fico včera povedal, že „Čentéš je z hľadiska práva nepoužiteľný.“ Odvolal sa pritom najmä na Čentéšovo pochybenie pri vypočúvaní poslanca Igora Matoviča, ktorý vypovedal o údajnej korupcii. „Problém je, že pán docent Čentéš spôsobom, ktorému nikto neverí, skartoval výpovede a vyčistil počítač. A ja vám odporúčam – ešte si prečítajte jeho vyjadrenia o tom, ako sušil spisy vo svojej kancelárii na zemi a ako obvinil asistentky, že to vyčistili ony a potom povedal niečo úplne iné,“ vyhlásil Fico v relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 17:51