StoryEditor

Máme osem univerzít. Pribudnúť môžu ďalšie

10.01.2010, 10:40
Autor:
ČTKČTK
Titul univerzita, ktorý by mal vysokým školám v budúcnosti priniesť viac peňazí, získalo doteraz osem z 33 škôl. O ďalších troch záujemcoch sa rozhodne vo februári (na snímke minister školstva Ján Mikolaj).

ČTK o tom informovalo ministerstvo školstva. Odborníci už skôr tvrdili, že krajina by mala mať vzhľadom na počet odborníkov najviac päť univerzít. Viaceré školy museli pre nedostatok profesorov a docentov zastaviť niektoré programy. Slovensko vlani opäť chýbalo v rebríčku najlepšej päťstovky svetových univerzít.

"Predrevolučné" školy
"Na základe návrhu akreditačnej komisie a na základe následného posúdenia opatrení prijatých vysokou školou je v súčasnosti osem verejných škôl zaradených medzi univerzity," uviedlo ministerstvo. Univerzitné tituly sa zatiaľ podarilo získať len školám, ktoré vznikli pred zmenou režimu v roku 1989.

Kvalitu vysokých škôl hodnotí Akreditačná komisia, ktorá im tiež navrhuje tituly. Komisia zatiaľ posúdila úroveň 27 škôl v oblasti vedy či vzdelávania, zvyšných šesť zhodnotí počas nasledujúcich dvoch rokov. Odborníci pôvodne navrhli najvyšší titul univerzita siedmim školám. Neskôr ich o svojich kvalitách presvedčili ďalšie dve školy, ktoré sa predtým medzi univerzity nedostali.

Traja čakatelia
O preradenie medzi univerzity nedávno požiadali aj ďalšie tri školy. Podľa predložených návrhov údajne splnili jediné chýbajúce kritérium maximálneho počtu 20 študentov na jedného profesora, docenta a odborného asistenta s doktorandským titulom. Verdikt 21-člennej komisie by mal byť známy vo februári. Ostatné hodnotené školy majú zhruba rok na odstránenie nedostatkov, počas ktorého môžu požiadať o preradenie do vyššej kategórie. Zatriedenie školy ovplyvní jej právomoci pri udeľovaní titulov i výšku dotácií zo štátneho rozpočtu.

Univerzitou sa mala pôvodne stať aj súkromná škola - Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Ministerstvo však pre údajné nezrovnalosti opätovne preverovalo pracovné zmluvy s pedagógmi. "Kontrola zatiaľ nebola ukončená, výsledky by mohli byť známe koncom januára," tvrdil úrad. Akreditačná komisia pritom na svojej stránke zverejnila informáciu, podľa ktorej škola nesplnila podmienku na priznanie titulu univerzita v počte študentov na jedného vysokoškolského učiteľa.

Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) nedávno vyhlásil, že komisia zrejme navrhne preradiť túto školu do najnižšej kategórie medzi odborné vysoké školy. Na protest proti zverejňovaniu informácií pred ukončením kontroly odstúpil vlani v decembri z funkcie rektor školy Vladimír Krčméry, podľa ktorého je o zatriedení škôl vopred rozhodnuté.

01 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne 02 - Modified: 2024-04-23 09:02:27 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 04 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 05 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:53