StoryEditor

Slovensko nevie, kto tu bude vládnuť

Politici sa u prezidenta na ničom nedohodli. Dzurinda nevedel garantovať parlamentnú väčšinu.

Vláda a parlament ostávajú paralyzované. Lídri strán sa na rokovaniach u prezidenta Ivana Gašparoviča nevedeli zhodnúť, ako doviesť krajinu do predčasných volieb.

Problémom je, že Mikuláš Dzurinda a jeho partneri včera nepriniesli predstavu o parlamentnej väčšine, ktorú potrebuje dočasná vláda na dovládnutie.

„Tento malý problém“
„Hľadali sme ústavnoprávne prostriedky, ako vyriešiť tento malý problém, ktorý je dnes, a zatiaľ sme tieto ústavnoprávne riešenia jednoznačne nenašli,“ povedal stručne Ivan Gašparovič.

Prezident je podľa informácií HN presvedčený, že vládu musí v zmysle ústavy odvolať a vymenovať novú, hoci opäť s premiérkou Ivetou Radičovou.

A novej vláde nevie koalícia garantovať politickú väčšinu v Národnej rade. Naopak, Dzurinda prišiel s návrhom, aby prezident vládu neodvolal – až do volieb. Podobný postoj tlmočil aj Smer.

„Nedá sa povedať: dobre, musí padnúť vláda. A čo potom, vznikne nová vláda? To asi ťažko,“ povedal pre HN Béla Bugár (Most-Híd).

Naznačil, že ak by prezident vymenoval novú, dočasnú vládu, tá by v parlamente nezískala podporu, keďže SaS bola z koalície vylúčená. Politici sa s hlavou štátu stretnú znova vo štvrtok.

Kto z koho
O dočasnom riešení však majú lídri odlišné predstavy. Trojkoalícia SDKÚ-DS, KDH a Most chce dovládnuť s premiérkou Radičovou a príležitostnou podporou SaS. Liberálom sa to však nepozdáva.

Na včerajšom stretnutí v Grassalkovichovom paláci sa preto názorovo pridali k opozícii.

„Tam sú tri strany, ktoré to hovoria. SNS, SaS a Smer,“ povedal Bugár v súvislosti s požiadavkou, aby prezident okamžite odvolal túto vládu a vymenoval novú, ktorá by sa následne uchádzala o dôveru Národnej rady. Liberáli chcú byť v novej dočasnej vláde až do marca ako riadny koaličný partner. Inak podporu Dzurindovi negarantujú.

Iveta Radičová sa už rokovania u prezidenta nezúčastnila. Od minulého štvrtka, keď parlament odhlasoval predčasné voľby a vzápätí prešli zmeny v eurovale, sa verejne nevyjadruje.

„Väčšinu má momentálne opozícia s SaS,“ potvrdil HN zdroj z prostredia koalície, ktorý opísal situáciu podobne ako Bugár. Aj šéf SNS Ján Slota uviedol, že na včerajšom stretnutí sa neriešil právny problém. „Ale trošku iný,“ povedal tajomne. Kým národniari presadzujú úradnícku vládu, zvyšok politického spektra ju odmieta.

Takýto kabinet by pravdepodobne ani nezískal podporu v parlamente. Šlo by totiž o to, že prezident by riadením rezortov až do predčasných volieb poveril ľudí pohybujúcich sa mimo politiky a odborníkov v danej oblasti. Na Slovensku sme takúto formu ešte nemali.

V súčasnom politickom zmätku sa má dnes zísť aj parlament. Nikto však nevie, o čom bude vlastne rokovať. V oficiálnom programe je stále množstvo bodov, akoby sa nič nestalo. Trojkoalícia po páde vlády avizovala, že body radikálne preriedi, dosiaľ tak neurobila. Aj tu totiž chýba dohoda. SaS chce presadiť niektoré svoje návrhy, napríklad zúženie poslaneckej imunity. Vyriešiť by to malo grémium, ktoré na pol deviatu ráno zvolal predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH).

Politici si lámu hlavu aj nad blížiacim sa európskym summitom, na ktorý sa chystala Iveta Radičová. Kto naň pôjde, nevie ani jej stranícky predseda. „Keď vám budem mať čo povedať, tak bude brífing, dobre?“ odkázal včera Dzurinda novinárom pri odchode z Prezidentského paláca. Smer vyzval Ivana Gašparoviča, aby šiel na bruselský summit za Slovensko on.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:26