StoryEditor

Radičová ponúkla SaS kompromis

28.09.2011, 23:18
Liberáli dostali od premiérky návrh, ktorý by mohol zlomiť ich odmietavý postoj k eurovalu.
Premiérka Iveta Radičová ponúkla liberálom nový kompromis. SaS možno opustí svoj striktne odmietavý postoj k eurovalu.

Včera večer ponúkla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) šéfovi klubu SaS Jozefovi Kollárovi nový návrh. Na rozdiel od kompromisu, ktorý predostrel v utorok SaS Mikuláš Dzurinda, sa ním liberáli naozaj aj začali zaoberať.

„Hľadáme riešenie, ktoré nebude blokovať iné krajiny, a súčasne nevytiahne ani cent z peňaženiek Slovákov,“ povedal HN Kollár po utajovanom stretnutí s premiérkou. Konkrétne znenie návrhu SaS možno oznámi už dnes popoludní. V čase, keď dostali na stôl zrejme prvý zaujímavý návrh, bol už šéf strany Richard Sulík na ceste do berlínskeho štúdia televízie ARD. „Predseda Sulík návrh pozná, zatiaľ ho nebudeme komentovať,“ reagovala jeho hovorkyňa Tatiana Tóthová.

SaS dostala pravdepodobne prvú ponuku, ktorá by mohla koalíciu vyviesť z patovej situácie. Možnosti schvaľovať každú pôžičku v parlamente, či v jeho výbore, liberáli odmietli.

Euroval čím skôr
Premiérka, KDH aj Most-Híd začali včera tlačiť na skorší termín ratifikácie. Šéf Sulík (SaS) pritom iba nedávno stanovil deň D na 25. októbra. Bol to totiž prvý možný zákonný termín. Všetko však môže byť inak. V tom čase už možno všetci budeme vedieť, či Slovensko zabarikádovalo euroval, alebo ustúpilo a ratifikovalo ho vďaka Sulíkovi, ktorému sa zapáčil nový – tajný návrh, alebo vďaka Ficovi.

Takúto odpoveď potrebuje mať premiérka bezpodmienečne v pondelok 17. októbra pred odletom na summit EÚ. „Inak ten summit nemá náplň rokovania. Ja nespôsobím zrušenie rokovania summitu, takže tým je daný termín veľmi pevný," uviedla včera po rokovaní vlády. Tieto argumenty si osvojili aj dve vládne strany KDH a Most-Híd. „Bolo by žiaduce, aby pani premiérka bola vyzbrojená jednoznačným stanoviskom parlamentu k tejto téme,“ uviedla strana Bélu Bugára vo svojom stanovisku.
Znamenalo by to, že Slovensko by o najpálčivejšej otázke, ktorá môže odstaviť premiérku, rozhodlo maximálne do dvoch týždňov. Vtedy by už mali euroval schváliť všetky krajiny eurozóny.

Malý háčik
Načasovanie schvaľovania eurovalu však nie je formalitou. Sulík ju nemôže spraviť jednoduchým prepísaním dátumu v programe parlamentu. Zmenu musí odobriť zákonodarný zbor. „Predseda parlamentu nemá žiadnu právomoc túto lehotu skrátiť, mohol by ju len predĺžiť,“ reagovala hovorkyňa SaS. O zmene bude preto rokovať plénum asi v úvode októbrovej schôdze, ktorá štartuje o 12 dní. SaS je ochotná diskutovať o skoršom hlasovaní, musia sa však poponáhľať parlamentné výbory, ktoré budú o eurovale rokovať.

Slovensko – problém eurozóny
Naša malá krajina, ktorú si cudzinci často zamieňajú s prímorským Slovinskom, či naďalej ju považujú za súčasť Československa, sa dostáva do nebývalej pozornosti. „Sme jedinou krajinou, v ktorej diskusia viazne na mŕtvom bode,“ uviedla Zuzana Tučeková z portálu EurActiv. Novinár píšuci z Bruselu pre renomovaný britský a americký denník pre HN povedal, že Slovensko začína mať na starom kontinente povesť problematickej krajiny. „Hoci na verejnosti sa politici zdržiavajú kritiky, myslím, že Francúzi a Nemci začínajú byť frustrovaní,“ dodal žurnalista, ktorý si želal ostať v anonymite. Politológ Martin Klus si nie je neoblomnosťou Sulíka istý. „Možno sa dočkáme prekvapenia,“ uzavrel.

01 - Modified: 2004-05-27 14:20:18 - Feat.: 0 - Title: Švajčiarsko -- krajina čokolády, hodiniek a alpskej prírody 02 - Modified: 2004-05-27 14:21:14 - Feat.: 0 - Title: Investície na Slovensku: chémia aj hotely
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 00:05